Upp- och nedflyttning i division 3

Bara två omgångar återstår av årets division 3-spel, och det är spännande i både toppen och botten i Östra Svealandsserien. Det kan vara på sin plats att gå igenom förutsättningarna beträffande upp- och nedflyttning inför de sista omgångarna.

Seriesegraren flyttas upp till division 2, medan tvåan får spela kval mot två andra serietvåor om en division 2-plats.

I botten gäller att de tre sista lagen (placeringarna 10-12) flyttas ner till division 4, medan lag 9 spelar kval mot tre division 4-lag om en plats i nästa års division 3.

Om vi tittar närmare på nedflyttningskvalet, som ju kan bli aktuellt för vår del, så är det tvåorna i div. 4 Uppland, div. 4 Stockholm Norra och div. 4 Stockholm Mellersta som kommer att ingå i kvalgruppen. Lagen möts i en enkelserie där vinnaren spelar i trean 2018. Division 3-laget och bästa division 4-lag (antal poäng i serien delat med antal matcher) får två hemmamatcher. Enligt det preliminära spelschemat börjar division 3-laget med bortamatch helgen 7-8 oktober och har sedan hemmamatch de två följande helgerna. Det definitiva programmet fastställs när det är klart vilka lag som ingår i gruppen.

För att ytterligare komplicera bilden finns i år även en möjlighet för det lag som kommer tvåa i kvalgruppen att få spela division 3-fotboll 2018. Detta beroende på att de två division 1-serierna utökas med två lag vardera, från 14 till 16. Totalt fyra extra lag från de tolv division 3-kvalgrupperna flyttas därför upp.

Vilka division 4-lag kommer då att ingå i kvalgrupp 5, som är den som lag 9 i vår serie placeras i?
I div. 4 Stockholm Mellersta är det redan klart att det blir Värtans IK.
Från Uppland blir det troligen GoIF Kåre. Ledande FC Arlanda behöver i praktiken ”bara” vinna en av två återstående matcher för att säkra seriesegern, och i så fall blir Kåre tvåa.
I norra Stockholmsfyran är det fördel Bele Barkarby FF i kampen om andraplatsen. Om de tappar poäng i någon av de två sista matcherna har FC Järfälla chansen. Även Spånga IS har en liten möjlighet att knipa kvalplatsen.

Grundtipset är alltså att motståndarna för IFK Uppsala i ett eventuellt kval blir Värtan, Kåre och Bele Barkarby.

Slutligen kan nämnas att lag 3 i div. 4 Uppland kommer att placeras i kvalgrupp 6.