Spännande slutomgång i fyran

På lördag klockan 13 spelas sista omgången i division 4 Uppland, och det är mycket som ska avgöras både i toppen och botten av tabellen. För IFK Uppsalas del väntar en tuff och spännande bortamatch mot Procyon, men faktum är att samtliga sex matcher har betydelse för topp- eller bottenstriden. VP är redan nedflyttningsklara, och dessutom vet vi att Rimbo och Bälinge kommer att spela i fyran även 2019. För övriga nio lag väntar en nervös lördag.

Tärnsjö, Rasbo, Upsala IF, Procyon och Månkarbo kämpar för att slippa följa VP till femman. Fanna och Kåre spelar för tredjeplatsen som ger kval till division 3, medan Brottby och IFK Uppsala kämpar om de två första platserna. Inför sista omgången har Brottby en poäng tillgodo på IFK Uppsala och Fanna är två poäng före Kåre.

Vad gäller då i toppstriden? Jo, seriesegraren är klar för nästa års division 3. Men det finns möjlighet att gå upp även via både andra och tredje plats. Tvåan i serien spelar kval mot vinnaren av division 4 Gotland, där Fardhem Garda sedan länge är klar seriesegrare. Kvalet mellan Fardhem Garda och IFK Uppsala eller Brottby avgörs i en enda match, och i år är det Upplandslaget som har hemmamatch. Vinnaren i den matchen avancerar till division 3.

Förloraren i Gotlandskvalet (alltså IFK Uppsala, Brottby eller Fardhem Garda) får sedan ytterligare en möjlighet. Det laget placeras in i en fyralagsgrupp där vinnaren spelar i trean nästa år. De övriga tre lagen i kvalgruppen blir tredjeplacerade lag i Upplandsfyran (Fanna eller Kåre), andraplacerade lag i div. 4 Stockholm Norra (troligen Kista SC) och niondeplacerade lag i div. 3 Norra Svealand. Med två omgångar kvar är det Vaksala som är nia, med det finns inte mindre än sex lag som kan hamna på kvalplatsen.

En nyckelmatch i fyrans sista omgång spelas på Fanna IP i Enköping där Fanna tar emot Brottby. Vinner Brottby är de seriesegrare, medan Kåre då har möjlighet att passera Fanna om man slår Månkarbo borta. Vinner å andra sidan Fanna säkrar man tredjeplatsen, och samtidigt får IFK Uppsala chansen att snuva Brottby på förstaplatsen om man kan besegra Procyon på Stenhagens IP.

» Division 4 Uppland
» Division 4 Gotland
» Division 4 Stockholm Norra
» Division 3 Norra Svealand