IFK vann derbyt mot Procyon

IFK Uppsala vann lördagens derby mot Procyon BK med 2-0 (1-0). Resultatet innebär att IFK går upp i serieledning med en match mer spelad. Segern var definitivt rättvis. Hemmalaget var bättre både sett till spel och chanser.

25 grader varmt och strålande sol var förutsättningarna när Uppsaladerbyt blåstes igång på Österängen. IFK tog snabbt kommandot och hade det sedan i stort sett hela första halvlek. Procyon stack upp ett par gånger, men det mesta av intresse skedde på bortalagets planhalva. Domaren gav spelarna ett par minuters välbehövlig vätskepaus efter en halvtimmes spel. Strax därefter fick IFK en frispark efter en fällning på offensiv planhalva. När spelet efter ett kort uppehåll sattes igång överraskade Filip Cekol med ett snabbt instick till Robin Nguyen som bröt fram på höger sida och satte 1-0 via den bortre stolpen. Helt rättvist i det läget, kanske borde ledningen i paus ha varit större.

Även andra halvlek dominerades av IFK. Procyon hade ändå ett jätteläge att kvittera efter tio minuter när en forward lurade bort IFK-försvaret och kom fri med Robin Henriksson. Robin kom snabbt ut och gjorde sig stor, och kunde därmed se till att IFK-ledningen stod sig. IFK hade också flera lägen att utöka, bland annat ett ribbskott av Filip Cekol. Drygt halvvägs in i halvleken bröt IFK:s offensivskicklige ytterback Simon Wallentinsson fram och hittade Aria Alizadeh som rullade in 2-0 vid bortre stolproten. Med tjugo minuter kvar blev en Procyonspelare liggande sedan han landat olyckligt efter en till synes normal nickduell. Ambulans ringdes in och spelaren kördes så småningom till Akademiska. Rapporter senare på kvällen talade om att det ”bara” handlade om hjärnskakning. Det är illa nog, men under behandlingen på planen var vi alla oroliga att det skulle vara värre än så. Vi får hoppas att spelaren snart är igång igen. Efter drygt tjugo minuters uppehåll kunde spelet återupptas. IFK fortsatte att kontrollera skeendet resten av matchen och kunde alltså ta säsongens sjätte seger i seriespelet.

Procyon, som ett tag var uppe och nosade på toppstriden, har haft en dålig period med bara en poäng på de senaste fem matcherna. För IFK:s del ser det däremot bra ut. När halva serien är spelad är laget sämst tvåa (Brottby spelar sin elfte match på söndagen). Två matcher som egentligen hör till höstomgången ska också spelas innan IFK går på sommaruppehåll. Kommande lördag tar man emot Månkarbo på Österängen och på söndag om två veckor väntar bortamatch mot Fanna.