Oavgjort i seriefinalen

Seriefinalen i Upplandsfyran på Össeby IP:s konstgräs mellan Brottby SK och IFK Uppsala slutade oavgjort, 1-1 (1-0). Matchens båda mål kom på straff. IFK dominerade större delen av matchen, och var utan tvekan det lag som låg närmast segern.

Matchen startade i högt tempo, med flera bra anfall från båda lagen. Brottby valde att sätta hög press på IFK, en taktik som möjligen bidrog till att laget kroknade betänkligt i andra halvlek. En annan faktor som säkert också bidrog till detta var att man haft en tuff match i Svenska Cupen i veckan, där Brottby för övrigt besegrade IFK Haninge, serieledare i division 2. En kvart in i dagens match träffade Robin Nguyen Brottbyribbans överkant med ett tungt distansskott. Gästerna skapade ytterligare några möjligheter, men utan att hemmamålvakten sattes på några större prov.

Efter tjugo minuter kom regnet, eller snarare skyfallet. Publiken sökte skydd längs husväggar och på andra ställen för att komma undan ovädret. Konstgräsplanen verkade tåla de stora regnmängderna ganska bra, men med regnet kom även ett kraftigt åskväder. Mot bakgrund av de svåra olyckor som har inträffat vid blixtnedslag på fotbollsplaner, i vissa fall med dödlig utgång, är det lika obegripligt som oansvarigt att domaren i det läget väljer att utsätta spelarna för livsfara genom att vistas på en öppen yta med blixt och dunder över den närliggande skogen. Lyckligtvis slapp vi uppleva någon tragedi den här gången.

Matchen fortsatte alltså och efter dryga halvtimmen fick hemmalaget en frispark till vänster utanför straffområdet. Frisparken träffade armen på en hoppande IFK-spelare i muren, och domaren pekade på straffpunkten. Från den (p.g.a. ösregnet) dåliga position undertecknad såg händelsen verkade domslutet korrekt – armen sträcktes tydligt ut från kroppen. Sarmad Haddad placerade säkert in elvametersskottet vid stolpen till 1-0. Regnet och åskan fortsatte halvleken ut medan IFK tog ett allt klarare grepp om matchen, men några fler mål blev det inte före paus.

Till andra halvlek hade både åska och regn hunnit dra vidare, och publiken kunde återta sina platser i den nu behagliga sommarkvällen. Om bortalaget hade ett spelmässigt övertag i första halvlek blev den andra närmast spel mot ett mål. IFK radade upp chanser, men en kombination av oskärpa i avsluten, uppoffrande spel av Brottbyspelarna i eget straffområde, och ren otur gjorde att hemmaledningen stod sig. Med tjugo minuter kvar tryckte målvakten, efter en rörig situation, ner Filip Cekol bakifrån och domaren pekade för andra gången på den västra straffpunkten. Efter att ha rest sig satte Cekol själv bollen bredvid målvakten, och den minst sagt välförtjänta kvitteringen var ett faktum. IFK fortsatte att trycka på för att avgöra matchen, men trots några riktigt vassa lägen ville det sig inte. Avslutningen blev ganska irriterad, och domaren delade ut flera gula kort och även ett rött till en Brottbypelare.

IFK gjorde en riktigt bra match i nästan alla avseenden. Det enda som brast var egentligen avslutningarna framför motståndarmålet – sett till spel och chanser borde man ha vunnit klart. På nationaldagen på onsdag väntar en ny tuff match i form av Kåre, en poäng efter IFK i tabellen, som kommer till Österängen. Att observera är att den matchen har ändrad starttid. Ny avsparkstid är 13:30.