IFK på kvalplats efter vinst i derbyt

IFK Uppsala tog tredje raka segern i division 3 genom att besegra Vaksala SK med 2-0 (0-0) i Uppsaladerbyt på Årsta IP:s konstgräs. IFK tog ledningen med kvarten kvar genom mittbacken Puneet Singh. I femte övertidsminuten kunde sedan inhopparen Emrik Persson Engström säkra den så viktiga segern genom att rulla in 0-2. Därmed lämnade IFK direktnedflyttningsplats och ligger nu på kvalplats inför den sista omgången.

Första halvleken var spelmässigt relativt jämn med tätt försvarsspel från båda lagen. Vaksalas bästa vapen var fasta situationer. Man spelade sig till totalt fem hörnor före paus och satsade också på långa inkast in framför mål. Allt som matades in i straffområdet togs dock bort på ett utmärkt sätt av målvakten Robin Henriksson eller hans lagkamrater. Framför det andra målet frispelades IFK:s Dennis Kumric ett par gånger, men avsluten gick antingen precis utanför eller täcktes av målvakten. Vid några tillfällen kom också IFK:are runt på kanterna och spelade in bollen framför mål, men inte heller då kunde man spräcka nollan före paus. 0-0 i halvtid kändes ganska rättvist.

Andra halvlek blev öppnare med litet fler målmöjligheter. Redan efter några minuter nickade hemmalagets skyttekung Josef Agnarsson utanför i bra läge efter ett av många långa inkast, men det var nog också enda gången som IFK-försvaret missade litet i markeringen. Robin Ahmad och Joakim Sandman hade varsitt avslut för Kamraterna, men utan att bollen ville in. Vaksala fortsatte att mata in höga bollar på fasta situationer. Vid ett par tillfällen blev det litet rörigt framför mål, men IFK-försvaret fortsatte att hålla tätt. Från mitten av halvleken började det märkas tydligare vilket lag som hade mest att spela för. När klockan tickade upp mot 75 minuter spelade Kosret Abdullahizad fram en bra djupledsboll till Dennis Kumric, som kom långt ner mot kortlinjen men ordnade en högerhörna. Simon Wallentinssons perfekta hörna hittade mittbacken Puneet Singh vid bortre stolpen och Puneet nickade kraftfullt in 0-1. Efter målet försökte Vaksala givetvis forcera framåt, men konsekvensen blev i stället att laget öppnade sig bakåt. IFK:s tre inhoppare kom att få varsin chans under de sista tio minuterna. Omar Ali sköt utanför efter ett bra anfall medan Ali Dahers skott räddades till hörna av målvakten, även det efter ett utmärkt anfall. I den femte och sista övertidsminuten frispelades Emrik Persson Engström av Kosret Abdullahizad, och Emrik rullade kallt in bollen vid målvaktens bortre stolpe. Därmed var matchen förstås avgjord.

I elfte timmen har IFK nu verkligen fått upp ångan. Efter att bara ha vunnit tre matcher av de första arton har man nu alltså tre raka segrar. Dagens insats var en av de absolut bästa under året. Samtliga spelare visade upp en enorm vilja och lagmoral. Försvarslinjen gjorde en närmast perfekt match, och fick också stor hjälp i det defensiva arbetet av hela övriga laget med mittfältaren Robin Nguyen i spetsen. Även offensivt gjorde laget en riktigt bra prestation. Många var delaktiga i uppbyggnaden av spelet, och när man nu även har börjat hitta målet kommer också poängen.

I sista omgången tar IFK emot bottenkonkurrenten Riala på Österängen. Båda lagen spelar då fortsatt med kniven på strupen, och ett av lagen kommer att vara nedflyttningsklart när domaren blåser av matchen söndagen den 1 oktober. För IFK:s del innebär förlust att man är tillbaks i division 4, medan oavgjort eller vinst ger minst en kvalplats. Beroende på hur det går för Heby kan en eller tre poäng för IFK rent av innebära att man för första gången i serien till och med tar sig upp över kvalstrecket. Det är alltså upplagt för stor dramatik på söndag.