Uppsala-Kurd vann toppmatchen

Uppsala-Kurd vann lördagens toppmatch mot IFK Uppsala med 3-2 (2-0) på Sävja IP:s konstgräs. Hemmalaget var klart bättre i första halvlek, en period radade man upp målchanser i nästan varje anfall. I andra kom IFK tillbaka spelmässigt och närmade sig i målprotokollet. Sett över hela matchen måste ändå resultatet betraktas som fullt rättvist.

Uppsala-Kurd tog tag i matchen direkt, men IFK höll emot något så när under de första minuterna. Därefter följde en kvart som måste ha varit den tuffaste för IFK:s del under hela årets seriespel. Det var ideliga frilägen, ribbträffar och skott som blockerades eller gick just utanför målramen. Tre mål hade inte varit någon överdriven utdelning under den perioden, men det blev bara ett. Mycket duktiga IFK-målvakten Filip Wengelin tippade ett skott i ribban, men var sedan chanslös när Ali Daher satte 1-0 på returen. Så småningom fick IFK något bättre kontroll på motståndarna och den värsta anstormningen mattades av, även om det var fortsatt klart övertag för hemmalaget resten av halvleken. Det resulterade i ytterligare ett mål genom Ahmed Ali Ibrahim som fick skottläge i straffområdet. IFK hade ett fåtal bra anfall under halvleken, men man kunde inte spräcka nollan.

I första halvlek hade Uppsala-Kurd satt hård press på IFK över hela planen, men i andra orkade man inte fullfölja den taktiken. Det resulterade i ett större bollinnehav för IFK, och även en boll i stolpen efter en tilltrasslad situation. Drygt tio minuter in i halvleken fälldes Hyaw Naizghi utanför straffområdet, något till höger. Hyaw skruvade själv elegant in frisparken i närmaste krysset. Men i stället för IFK-jakt på kvittering kom i stället 3-1 bara ett par minuter senare när Ali Daher på egen hand lurade ett något passivt IFK-försvar. Med cirka tjugo minuter kvar bröt sedan Hyaw Naizghi in från sin högerkant och kunde efter ett par försök till slut få in bollen, 3-2. Hoppet levde alltså för IFK, men någon riktigt het kvitteringschans lyckades man inte skapa under den tid som återstod. När slutsignalen blåstes kunde hemmalaget jubla över tre viktiga poäng.

När Uppsala-Kurd spelar som i första halvlek i denna match är laget mycket svårstoppat. I andra halvlek verkade IFK ha betydligt mer krafter kvar, och hemmalaget såg mer mänskliga ut. Med två omgångar kvar har IFK fortfarande avgörandet i egna händer. Närmast väntar Arlanda hemma nästa helg, och i sista omgången möter man Procyon borta.

» Resultat och tabell

Uppsala-Kurd FK – IFK Uppsala 3-2 (2-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Mokhtar Salih, Filip Carlsson, Ermias Berhane, Cepand Aminaey, Omar Ali, Dennis Kumric, Rodi Haydar, Hyaw Naizghi, Gulal Kalaf, Bodry Kizi-Namputu. Avb. Ahmed Ahmed, Roni Yildiz, Montaser Albadrasawi, Philip Basala, Robin Henriksson
Mål: 1-0 Ali Daher (12), 2-0 Ahmed Ali Ibrahim (34), 2-1 Hyaw Naizghi (57), 3-1 Ali Daher (59), 3-2 Hyaw Naizghi (72)
Domare: Odai Alwani (HD), Saman Momeni (AD1), Ahmad Alhasan (AD2)
Varningar: UKFK: Ahmed Ali Ibrahim, Mohamed Mari IFK: Omar Ali, Ermias Berhane, Dennis Kumric, Rodi Haydar
Utvisning: IFK: Montaser Albadrasawi