Träningsmatch mot Gefle

Kommande lördag spelar IFK Uppsalas A-lag sin första träningsmatch och för motståndet står division 1-klubben Gefle IF. Gefle åkte ur Superettan förra säsongen och det ska bli spännande att se hur stor skillnad det är mellan division 1 och 3. Avspark 15.00, Gavlevallen.

IFK Uppsala ser ut att få behålla en tämligen intakt trupp från 2018. Bland spelarförlusterna hittar vi anfallaren Adar Aras som kommer att spela med Gamla Upsala SK i division 2. Det står även klart att Serhat Akay och Andrew Godlin lämnar truppen. Från U21 har två spelare flyttats upp till A-laget, Hazem Qaoud och William Olsson. Utöver detta provtränar just nu flera intressanta spelare med Kamraterna, men det är oklart om någon av dessa kommer att få speltid på lördag.

För IFK:s tränare och sportchef, Stephen Odur, är matchen på Gavlevallen en av flera förberedelser inför den kommande säsongen i trean.
– Vilken division ett lag spelar i är aldrig en utgångspunkt för mig. Utgångspunkten är alltid oss själva och vår identitet. I vanlig ordning gör vi vårt yttersta för att vara oss själva. Motståndet kan alltid påverka, men i grund och botten strävar vi efter att vara IFK. Matchen är, precis som övriga träningsmatcher, en förberedelse inför kommande seriespel.

IFK Uppsala och Gefle har faktiskt mötts tre gånger tidigare och då i svenska mästerskapstävlingar, 1904, 1907 och 1913. IFK har vunnit två möten och Gefle ett. 1904 vann Gefle på Strömdalens IP (nuvarande Strömvallens IP) med 1-0 i något som måste betraktas som en skandalmatch. Matchen, som gällde första omgången i svenska mästerskapet, avbröts efter 80 minuters spel sedan Uppsalakamraterna lämnat plan i protest. Samtida press beskriver att en IFK-spelare [sic!] vidrörde bollen med handen innan den hamnade i målet och att IFK därför ansåg att domaren borde ha dömt straff istället för att godkänna målet. När domaren stod på sig  lämnade Kamraterna plan.

Även de två andra matcherna spelades på Strömdalens IP, men då var det IFK som avgick med segern, 5-3 (1907) och 2-1 (1913). 106 år senare är det alltså dags att mötas på nytt, även om denna match går i vänskapens tecken.

TRÄNINGSMATCHER 2019
2 februari 15.00 Gefle IF – IFK Uppsala, Gavlevallen
16 februari, 16.00 Fanna BK – IFK Uppsala, Korsängens IP
2 mars, 14.00 Enköpings SK – IFK Uppsala, Korsängens IP
9 mars, 17.00 Södertälje FK – IFK Uppsala, Södertälje Fotbollsarena
16 mars, 16.00 IFK Uppsala – Sala FF, Österängens IP
23 mars, 16.00 IFK Uppsala – FC Stockholm Internazionale, Österängens IP
30 mars, 17.15 Gamla Upsala SK – IFK Uppsala, Lötens IP
7 april, 12.00 IFK Uppsala – Sandvikens AIK 12:00, Österängens IP