Sommarkrönika: Två tappade poäng

I en viktig division 5-match mot Lagga IF den 2 augusti 2005 tappade IFK en 4-0-ledning under matchens sista tio minuter – en nog så minnesvärd händelse för de som närvarade.

2004 åkte IFK Uppsala ur division 4. Som så ofta för nedflyttade lag var det svårt för IFK att behålla truppen och inför 2005 valde några av de bättre spelarna att gå till klubbar högre upp i seriesystemet än division 5. Nya spelare tillkom, men det skulle visa sig att laget inte kunde konkurrera om topplatserna.

Seriepremiären mot Lagga, på en dålig grusplan i Knivsta, slutade med en mycket snöplig förlust. Laggas segermål, 2-1, kom på övertid när IFK jagade vinst. Det dröjde sedan till sjätte omgången innan den första trepoängaren kom. Säsongen präglades av ojämna insatser. Ibland bra som när man gjorde 5-0 på Lohärad/Estuna under första halvtimmen, ibland bedrövligt som när 4-0 med tio minuter kvar förvandlades till 4-4. Den sistnämnda händelsen var nog så minnesvärd för de som närvarade.

Höstpremiären mot Lagga var en klassisk sexpoängsmatch. IFK låg åtta i tabellen med 13 poäng och Lagga på tionde plats med tio. Lagga hade inlett säsongen med att spela ihop tio poäng på de första fem matcherna. Därefter gick proppen ur och med undantag av 4-2-segern mot Lohärad/Estuna i den sista omgången tog laget endast en enda poäng på 16 matcher – och den kom mot just IFK den 2 augusti på Ekebyvallens IP.

Lagga kom till spel med en formkurva som pekade spikrakt nedåt; sex raka förluster och 2-20 i målskillnad. På pappret hade IFK alltså en jättechans att distansera sig från bottenlagen.

IFK fick en drömstart på matchen då Henrik Nilsson redan i den andra minuten hittade Sebastian Palestro med en långboll. Sebastian fintade ned målvakten och placerade lugnt bollen i det tomma målet. Efter en halvtimme ordnade duktige Rikard Dahlström, till vardags i IFK:s C-lag, en straff som inbytte Karl Söderlund säkert satte i mål. Dahlström fiskade tio minuter in i andra halvlek upp en lång utspark av Alejandro Roman och utökade till 3-0. När sedan samma man från dålig vinkel vände runt och snyggt sköt över målvakten och in i bortre burgaveln till 4-0 verkade matchen avgjord. Under rubriken ”Ofattbar genomklappning mot Lagga” sammanfattade IFK:s referatskribent, Hans Bennemo, vad som sedan hände:

Men vad som borde ha kunnat summeras som en trepoängare efter en bra genomförd match förvandlades alltså under de sista tio minuterna till något som kändes som en smärre katastrof. I 80:e minuten fick Lagga en frispark och på returen kom 4-1. Ett par minuter senare tog sig en Laggaspelare fram på högerkanten och fick alldeles ostört göra 4-2. Nu blev det skärrat i IFK, orken verkade slut och ingen steg fram och tryckte bort bollen rejält. Lagga spelade bra och skapade några heta chanser som dock inte resulterade. Precis när tiden verkade rinna iväg för Lagga, med ett par tre minuter kvar, kom så tredje målet. Trycket ökade ytterligare och man var nära att hitta rätt med en lyftning när IFK-målvakten var långt ute. Med sekunder kvar uppstod en rörig situation framför målet och det hela avslutades med att en Laggaspelare kunde rulla in kvitteringen. Direkt efter avspark blåste domaren av, och en av de märkligaste upphämtningar man hört talas om var ett faktum.

IFK Uppsala – Lagga IF 4-4 (2-0)
Mål: 1-0 Sebastian Palestro (2), 2-0 Karl Söderlund (31), 3-0 Rikard Dahlström (55), 4-0 Rikard Dahlström (66), 4-1 Mattias Nilsing (80), 4-2 Lars Nilsing (82), 4-3 Olov Wolf-Warz (89), 4-4 Martin Söderström (90)
Laguppställning, IFK: Alejandro Roman, Johan Högling, Anders Larsson, Daniel Godoy, Dan Nilsson, Andrés Sobarzo, Mikael Lindahl, Christer Olsson, Henrik Nilsson, Sebastian Palestro, Rikard Dahlström Avb. Erik Flygt, Martin Lindén, Christian Peters, Mikael Renlund, Karl Söderlund
Tränare: Per Wentzel