Sommarkrönika: Satsningen som kom av sig

Det vore fel att påstå att IFK Uppsala var stadens mest attraktiva lag efter fotbollsåret 1982. Laget kom nämligen sist i division 7 med 6 poäng och 15-70 i målskillnad! Det lutade åt nedläggning, men till sist bestämde man sig för att göra ett nytt försök.

Under hösten infördes en annons med texten ”Tränare sökes” i Upsala Nya Tidning och telefonen ringde faktiskt ett par gånger till Ulf Eberhorn, föreningens kontaktman. En av de som svarade var Tommy Karlsson, till vardags konsulent i Danmarks IF. Tommy övertalades att sammanträffa med Lars Bennemo och vid det samtalet bestämdes att Tommy skulle titta på spelarmaterialet en lördagsmorgon i november. Med förenade krafter lyckades man få ner ett antal spelare till ”besiktningen”. De närvarande spelarna försökte pliktskyldigast se ut som fotbollsentusiaster och Tommy svalde betet.

Detta blev starten på två fina år för IFK Uppsalas fotboll som för första gången på många år fick en organiserad och genomtänkt träning. Målsättningen var att laget skulle etablera sig på övre tabellhalvan första året och vinna serien andra året. Ryktet om den fina stämningen och den ambitiösa satsningen spred sig och flera fina nyförvärv anlände till föreningen.

Säsongen 1983 placerades IFK i norra serien. Vårsäsongen var klart godkänd, bl.a. efter seger mot topplaget Stäppen och oavgjort mot blivande seriesegrarna Harg. IFK hade den stora fördelen att ofta bli underskattade på grund av meriterna från 1982. Hösten blev dock motigare, men när serien var färdigspelad var IFK på fjärde plats.

1984 hamnade IFK i en ren Uppsalaserie. Bland favoriterna fanns Club Uppsala och den nybildade grekiska föreningen Doxa. IFK siktade själva på serieseger, men aktade sig noga för att gå ut offentligt med det målet.

IFK inledde seriespelet med segrar, bl.a. mot Club Uppsala och oavgjort mot Doxa. När våromgången var färdigspelad hade IFK och Doxa tappat varsin poäng och Club Uppsala fyra. I seriefinalen mot Doxa under hösten föll IFK med 1-2 och trots att man vann samtliga övriga matcher slutade man tvåa. Målsättningen med serieseger 1984 sprack, trots endast tre förlorade poäng och 77-14 i målskillnad!

Då man i IFK som bäst smidde planer på ett nytt försökt att vinna division 7 1985 öppnade sig helt plötsligt en ny möjlighet. Uppsala Biljardsällskap, som åkt ur division 5 1984, funderade på att lägga ned sin fotbollsverksamhet. Efter kontakt med UBS började planerna på att slå samman IFK Uppsala och UBS ta form. Då de bägge föreningarna var positiva till sammanslagningen kunde man till sist anmäla IFK Uppsala/UBS till seriespel i division 6 1985.
Trots att IFK:s fotboll vädrade morgonluft inför säsongen 1985 skulle det visa sig att fusionen med UBS blev mindre lyckad. IFK Uppsala/UBS kom sist i serien med endast åtta poäng. Därefter följde många tunga år i division 7 innan man till sist lyckades vinna sjuan 1996.