Klar förlust mot Märsta

IFK Uppsala väntar fortfarande på årets första seger i division 3 efter att ha förlorat lördagens bortamatch mot Märsta IK med klara 4-0 (2-0). Stora delar av första halvlek spelade IFK riktigt bra, men det var Märsta som stod för effektiviteten.

De yttre förutsättningarna på Midgårdsvallens konstgräs var goda med sol, runt 15 grader och en ganska svag vind i planens längdriktning. IFK inledde bäst och redan efter en dryg minut frispelades Ahmed Ahmed, men skottet smet utanför bortre stolpen. En dubbelhörna några minuter senare ställde också till besvär för hemmaförsvaret. Ganska oväntat blev det i stället Märsta som tog ledningen i 9:e minuten när Joakim Larsson bredsidade in bollen från nära håll efter inspel från höger. Uppsaliensarna fortsatte ändå att producera en hel del fina anfall, men de riktigt heta chanserna var inte lika många, och när de väl kom ville bollen inte in. I slutet av halvleken avgjordes matchen i praktiken när Märstas Andreas Munter satte 2-0 med ett fräsande skott vid stolproten från 25 meter. Målet föregicks av ett onödigt bolltapp från IFK-försvaret. Det kändes extra tungt eftersom det var bud på kvittering flera gånger minuterna dessförinnan. Hyaw Naizghi frispelades, men målvakten klarade. Direkt därefter spelade sig IFK till en högerhörna efter ett fint anfall. Hörnan nickades utanför av Omar Ali från utmärkt läge. Kvittering på någon av de chanserna i stället för 2-0 kunde kanske ha förändrat utgången.

Resten av matchen fortsatte visserligen IFK att ha mest boll men utan att kunna skapa nerv i matchen. I takt med att IFK började chansa mer blev också hemmalagets snabba anfall allt farligare. I andra halvlek satte Fredrik ”Mulle” Lindberg 3-0 i nättaket efter ett par eleganta dragningar i straffområdet och Kevin Sarajlija gjorde 4-0 med ett skott från vänster, också det från ganska nära håll. På slutet kunde hemmalaget ha utökat ytterligare. IFK-målvakten Robin Henriksson räddade en straff från Lindberg, och strax därpå avvärjde han ett friläge.

4-0 går givetvis inte att resonera bort. Märsta var effektivare, och genom det tidiga ledningsmålet kunde de framgångsrikt kontra sönder ett IFK som saknar den sista spetsen framåt. Om det inte vore för den lilla detaljen att fotboll går ut på att göra mål skulle man ändå kunna konstatera att spelet under framför allt första halvlek såg riktigt bra ut. Särskilt Serhat Akay på mittfältet var framgångsrik före paus. Nu får man slicka såren under veckan inför den viktiga hemmamatchen mot Vallentuna nästa söndag. Kanske lossnar målskyttet då?

» Tabell och resultat

Märsta IK – IFK Uppsala 4-0 (2-0)
Mål: 1-0Joakim Nilsson (9), 2-0 Andreas Munter (38), 3-0 Fredrik Lindberg (57), 4-0 Kevin Sarajlija (79)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Joakim Sandman (69), Filip Carlsson, Robin Nguyen, Simon Wallentinsson, Robin Ahmad (60), Omar Ali, Serhat Akay, Hyaw Naizghi, Ahmed Ahmed (67), Balen Nouri. Avb. Filip Wengelin, Ermias Berhane, Filip Cekol (60), Lukas Martinsson (69), Emrik Persson Engström (67).
Varningar: MIK: Jakob Gustafsson IFK: –
Domare: Samrend Heidaripak (HD), Salem Zahda Aldarcazallie (AD1), Andreas Manea (AD2)