Stark vändning mot Heby

Trots att flera ordinarie spelare saknades, och underlägen 0-2 och 1-3, kunde IFK vända och vinna hemmamatchen mot Heby AIF. Slutsiffrorna blev 4-3 (2-3) sedan Jens Hägg åter visat sin fina målform genom att göra de tre första IFK-målen. Segermålet gjordes av Omar Ali som skruvade in en frispark. Förlusten var Hebys första i årets serie.

IFK Uppsala utan flera av de defensiva nyckelspelarna fick en tung start då Heby tog ledningen redan i tredje minuten. Det var en frispark från höger som landade vid bortre stolpen där Anton Hovstadius ganska ostörd kunde trycka in bollen via stolpen. Hemmalaget höll ändå emot bra spelmässigt i matchinledningen, men så småningom blev det allt mer Heby. 0-2 efter en halvtimme kändes logiskt. Målet kom genom Andreas Warnberg som sköt direkt på ett inlägg från höger. Under resten av halvleken blev det tätt mellan målen. Bara minuten senare reducerade IFK genom Jens Hägg som bröt fram till vänster och satte bollen bredvid målvakten. Heby ökade ledningen genom Andreas Warnberg som elegant lobbade över Filip Wengelin efter en fin framspelning. Jens Hägg fick dock sista ordet före paus när Tom Sjölund hittade honom med en perfekt djupledspassning. Jens hann före den utrusande målvakten, rundade honom och rullade in 2-3. Halvtidsresultatet var smickrande för IFK. Heby hade varit det klart bättre laget så långt, och det var inte mycket som talade för annat än bortaseger.

Rodi Haydar på mittfältet och Elias Embaye i backlinjen byttes in i paus. Om det var bytena, att Hebyspelarna blev mer passiva i andra halvlek eller något annat som spelade in är svårt att säga, men den andra halvleken kom i alla fall att se helt annorlunda ut. Plötsligt började hemmalaget vinna fler närkamper och hålla boll på ett helt annat sätt. Tio minuter in i halvleken fullbordade Jens Hägg sitt hat trick. Elias Embaye slog ett inlägg från höger och Jens nickade in kvitteringen. Nu tog IFK definitivt över matchen, och med tjugo minuter kvar tilldömdes laget en frispark några meter utanför straffområdet sedan Jens Hägg hållits fast när han var på väg fram. Frisparken skruvades mycket vackert in vid närmaste stolpen av Omar Ali. 4-3 för IFK alltså. De sista tjugo minuterna skapade Heby visserligen någon målchans, men hemmalaget hade betydligt fler lägen att utöka ledningen. Trots det kom förstås slutsignalen som en befrielse för hemmaspelarna, och samtidigt som en bekräftelse på en vändning som nog inte många trodde på i första halvlek.

Hela laget förtjänar stort beröm för andra halvlek. Alla jobbade hårt och passningsspelet började fungera på det sätt vi vet att det kan göra. Det är fortsatt tätt mellan matcherna och på lördag åker IFK österut för att möta Rimbo på Arkadien. Vårens sista hemmamatch spelas sedan lördag 13 juni när Enköpings IS gästar Österängen.

» Tabell & resultat
» Sala Allehanda

IFK Uppsala – Heby AIF 4-3 (2-3)
Laguppställning, IFK: Filip Wengelin, Philip Basala, Umit Aras, Filip Carlsson, Cepand Aminaey, Omar Ali, Armin Sabovic, Dennis Kumric, Ahmed Ahmed, Jens Hägg, Tom Sjölund. Avb: Ahmed Abdi, Elias Embaye, Rodi Haydar, Elis Wiggins
Mål: 0-1 Anton Hovstadius (3), 0-2 Andreas Warnberg (30), 1-2 Jens Hägg (31), 1-3 Andreas Warnberg (35), 2-3 Jens Hägg (42), 3-3 Jens Hägg (55), 4-3 Omar Ali (69)
Varningar: IFK: Rodi Haydar,  Dennis Kumric, Tom Sjölund HAIF: Niklas Karlsson, Robert Bosell, Anton Hovstadius
Domare: Joakim Rödin (HD), Temur Amiryan (AD1), Karokh Amjad Khalid (AD2)