IFK klara för division 3

IFK Uppsala är åter en division 3-förening. Detta står klart sedan A-laget under söndagen besegrat gotländska Fardhem Garda på tillfälliga hemmaplanen Stenhagens IP med 2-0 (0-0).

Det blev bara en säsong i division 4 innan IFK Uppsala kunde ta sig tillbaka till trean igen. Ett styrkebesked av laget och föreningen i stort.
– I kvalet var det inget snack vilket som var det bästa laget, sade IFK-tränaren Stephen Odur till Upsala Nya Tidning efter segern mot Fardhem Garda.

IFK inledde med piggt spel redan från start och det var framför allt på vänsterkanten som man lyckades ta sig fram. I den nionde matchminuten fick Gulal Kalaf ett jätteläge att sätta 1-0 sedan han vänt upp i straffområdet och gått på avslut. Den gången täcktes skottet av försvarande gotlänningar. Bara ett par minuter senare inträffade dessvärre ett längre spelavbrott. Avbrottet föranleddes av att en IFK-spelare försökt sig på en cykelspark, men istället träffat en av Fardhem Gardas försvarare i ansiktet. Sparken tog så pass illa att spelaren tvingades avbryta matchen. Satsningen var, med facit i hand, onödig och få i publiken torde ha haft några invändningar mot det gula kort som strax därefter delades ut till IFK Uppsala-spelaren.

När domaren efter 6-7 minuter blåste igång matchen på nytt fortsatte det med ett tämligen markant spelövertag för IFK. I matchminut 22 fick Adar Aras två gyllene chanser att ge IFK ledningen i matchen och det inom loppet av en minut; först med ett skott utanför stolpen och därefter med ett avslut strax ovanför överliggaren. Fardhem Garda hade märkbart svårt att få igång ett eget spel och tempot och rörligheten bland Kamraterna, såväl med som utan boll, var på en högre nivå än gotlänningarna verkade vara vana vid. Den första halvleken blev mållös och det var ett ganska smickrande resultat för gästerna.

IFK dominerade även den andra halvleken och laget radade upp såväl hel- som halvchanser. Det dröjde faktisk till den 65:e minuten innan Fardhem Garda noterades för sitt första – och enda – avslut på mål. Matchbilden förklaras vidare till viss del av att hemmalaget vann hörnstatistiken med 12-0.

I mitten av den andra halvleken bytte IFK in flera spelare och då hade även Robin Nguyen flyttats upp på topp. Det blev just Nguyen som, via en försvarare, styrde in det förlösande 1-0-målet i den 79:e minuten. Mot bakgrund av matchbilden kändes målet direkt matchavgörande. När Adar Aras sex minuter senare gjorde 2-0 förstod de drygt 150 personerna i publiken att IFK skulle avgå med segern. Efter slutsignalen firade IFK-spelarna segern tillsammans med ledare, vänner och bollkallar.

Efter matchen lyfte IFK:s tränare fram hela laget, men framför allt lagkaptenen Robin Nguyen.
– Han är vår lagkapten och trotjänare. Han har burit laget hela säsongen och utvecklats enormt som fotbollsspelare i år. Det är en fröjd att få leda den grabben. Han har varit seriens absolut bäste spelare i år, sade Stephen Odur till Upsala Nya Tidning.

IFK Uppsala vill avslutningsvis önska Fardhem Garda lycka till i det fortsatta kvalet till trean. Vi hoppas också att det går bra för den spelare som tvingades avbryta matchen i första halvlek.