IFK avslutade med vinst

Redan klara seriesegraren IFK Uppsala avslutade årets division 5-spel genom att besegra Börje SK med 4-0 (3-0) på Löten. IFK kontrollerade spelet fullständigt under de 90 minuterna, och Börje var aldrig i närheten av att kunna skaka hemmalaget. Matchen var i stort sett betydelselös för båda lagen, och fick därför aldrig riktigt den nerv och intensitet som vi sett i tidigare matcher.

Hemmalaget satte sin prägel på matchen redan från start genom sitt sedvanliga bollrullande, men några riktigt heta chanser skapades inte den första kvarten. Ledningsmålet kom ändå när Dennis Kumric avslutade ett långt anfall med ett distansskott som litet snöpligt smet förbi Börjemålvakten. Efter målet fortsatte IFK:s dominans, men nu började det också hända betydligt mer framför Börjemålet. Dennis Kumric och Hyaw Naizghi sågade sig fram till ett friläge, men Dennis skott räddades till hörna av målvakten. Lukas Martinsson fick bra läge, men skottet blockerades. Svante Sundberg sköt på målvakten efter fint förarbete av Jens Hägg på vänstersidan. Börje var för första gången i närheten av IFK:s straffområde när en frispark från tjugo meter sköts över. Inte oväntat kunde hemmalaget öka ledningen i slutet av halvleken när Jens Hägg rullade in 2-0 efter att ha sprungit sig fri och fått ett perfekt instick från Rodi Haydar. Med bara sekunder kvar till pausen hittade sedan Hyaw Naizghi fram med en fin passning till Rodi som satte 3-0.

Med 3-0 i ryggen kändes matchen avgjord och andra halvlek blev till stor del en väntan på slutsignalen. IFK fortsatte ändå spela bra fotboll, medan Börje fick inrikta sig på försvar. Matchens sista mål kom med halvtimmen kvar när en frispark från 25-30 meter petades i sidled till Robin Nguyen. Robin fick bra träff och bollen gick in vid stolproten. Hemmaspelarna verkade nu ganska nöjda. Man spelade rörlig och fin fotboll på offensiv planhalva och gästerna fick bara vid enstaka tillfällen låna bollen någon längre stund. Intrycket var ändå att IFK:arna inte riktigt hade motivation att försöka bryta igenom försvarsmuren, fullt förståeligt med tanke på att segern i praktiken var klar och att målskillnaden saknade betydelse. Sista tio minuterna hettade det ändå till några gånger i Börjes straffområde, men slutsiffrorna stannade vid 4-0.

I våravslutningen vann ett hårt kämpande Börje över IFK med 1-0. Dagens match blev däremot en av de lättaste under året för IFK:arna, kanske delvis beroende på att motståndarna placerat sig som ett stabilt mittenlag utan något att spela för. För dagen saknade man lite av den glöd som skulle behövts för att på allvar utmana IFK. Utöver segern kunde hemmapubliken alltså glädja sig åt att IFK höll nollan för sjätte gången i år. Denna gång stod Filip Wengelin och Fabian Thelander 45 minuter vardera, och båda hade en lugn dag. En av nycklarna till höstens framgångar är för övrigt just att försvarslåset med mittbackarna Umit Aras och Lukas Martinsson och mittfältaren Robin Nguyen, som har en förmåga att alltid se var han behöver förstärka defensiven, täppt till bakåt. De sista tio matcherna har laget bara släppt in totalt sju mål.

I samband med att lagen tackade varandra efter matchen överlämnade Börje ett par flaskor skumpa till seriesegrarna. En mycket uppskattad gest! Börje SK är en av de föreningar som IFK har mött flest gånger de senaste 40 åren, och det brukar alltid vara trevliga matcher. Vi i IFK önskar Börje lycka till 2015!

Efter en litet ojämn vår och en fantastisk höst står alltså IFK Uppsala som seriesegrare och spelar nästa år i division 4. Vi som följt laget har fått uppleva att den väldigt unga och i seniorsammanhang orutinerade spelartruppen har växt och mognat mycket under säsongen. Många spelare har tagit stora kliv framåt, och det ska bli väldigt spännande att se laget mot tuffare motstånd nästa år.

IFK Uppsala – Börje SK 4-0 (3-0)
Mål: 1-0 Dennis Kumric (19), 2-0 Jens Hägg (41), 3-0 Rodi Haydar (45), 4-0 Robin Nguyen (59)
Laguppställning: Filip Wengelin, Samir Abdo, Umit Aras, Lukas Martinsson, Cepand Mehdi Aminaey, Dennis Kumric, Robin Nguyen, Rodi Haydar, Hyaw Naizghi, Svante Sundberg, Jens Hägg Avb: Omar Abdulahovic, Omar Ali, Philip Basala, Hazem Elherbiti, Fabian Thelander
Varningar:  IFK: Cepand Mehdi Aminaey BSK: Robert Ekeljung
Domare: Nima Torabian (HD), Ayman Dahoun (AD1), Samir Jejna (AD2)