Stabil insats mot Gimo

IFK Uppsala tog en klar seger när seriespelet drog igång efter sommaruppehållet då Gimo IF besegrades på Österängens IP med klara 4-0 (1-0) i en match som hemmalaget i stort kontrollerade rakt igenom.

Första kvarten dominerades helt av IFK, men utan att man egentligen kom i närheten av motståndarmålet. Därefter hade Gimo en tiominutersperiod där man fick litet mer bollinnehav, men de sista tjugo minuterna av halvleken blev det åter mest bolljagande för gästerna. Inget av lagen hade dock några målchanser värda namnet förrän de sista tio minuterna av halvleken. Då fick IFK äntligen betalt för sitt metodiska bolltrillande och det hettade till framför Gimomålet gång efter gång. Efter att man först missat i stort sett öppet mål när Hyaw Naizghi vackert spelade snett inåt bakåt från kortlinjen kom ledningsmålet i stället ett par minuter senare. IFK utnyttjade en tre mot två-situation, Bodry Kizi-Namputu bröt in mot mitten från vänster och satte bollen vid närmaste stolproten.

I andra halvlek fortsatte IFK-dominansen, med undantag för en period på cirka tio minuter. Vid det laget hade hemmalaget dock redan utökat till 2-0 genom ett välplacerat skott av Hyaw Naizghi. Med en kvart kvar satte Hyaw också en högerhörna direkt i mål till 3-0. En kombination av inåtskruv, vind och många spelare framför mål lurade Gimomålvakten. Denne revanscherade sig litet senare genom att rädda en straff från Gulal Kalaf. I slutminuterna frispelades sedan Omar Ali och han fastställde slutresultatet 4-0 genom att elegant chippa bollen över den utrusande målvakten.

IFK var det klart bättre laget den här söndagseftermiddagen, och det hela sammanfattades bra av tränaren Stephen Odur efter matchen: ”Bra start på andra halvlek av seriespelet. Vi spelar väldigt kontrollerat och behärskat i stora delar av matchen. Det blev lite hackigt under första halvlek där för många touch kombinerades med dålig rörelse. Det blev lite bättre i andra men fortsatt lågt tempo från vår sida. Trots 4-0 vinst så bör vi göra fler mål sett till det vi skapar under 90 minuter. Men sett till helheten är jag nöjd. Nu handlar det bara om att ställa om och återhämta sig inför kommande match på onsdag mot Enköpings IS.” Även övriga lag på övre halvan av tabellen vann sina matcher i helgen, men genom dagens seger leder IFK serien med fyra poäng. Tio omgångar återstår.

IFK Uppsala – Gimo IF FK 4-0 (1-0)
Mål: 1-0 Bodry Kizi-Namputu (38), 2-0 Hyaw Naizghi (53), 3-0 Hyaw Naizghi (75), 4-0 Omar Ali (89)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Mokhtar Salih, Robin Nguyen, Filip Carlsson, Cepand Aminaey, Serhat Akay, Dennis Kumric, Omar Ali, Bodry Kizi-Namputu, Hyaw Naizghi, Gulal Kalaf. Avb. Robin Henriksson, Ermias Berhane, Philip Basala, Ahmed Ahmed, Rodi Haydar
Domare: Daniel Iskander (HD), Twana Ahmad Khald (AD1), Gustav Demmelmaier (AD2)
Varningar: IFK: – GIF: David Wallin