3-0 mot Västerås IK

Efter endast en poäng på de sju inledande matcherna kom till sist en efterlängtad trepoängare för IFK och den kom mot topplaget Västerås som besegrades hemma på Österängen med 3-0 (1-0). Resultatet innebär att IFK överlämnar jumboplatsen i tabellen till Enebyberg som under lördagen föll borta mot Täby med 2-1.

Matchen inleddes med spelövertag för gästande Västerås som såg både starkare och mer motiverade ut än Kamraterna. Västerås skapade förvisso inga målchanser värda ett omnämnande, men matchbilden signalerade att de skulle komma förr eller senare. Nu blev det inte så och istället fick IFK bättre ordning på sitt spel. I den 32:a minuten tog sig IFK fram och förbi på vänsterkanten. Det följande inspelet passerade dock alla, såväl anfallare som försvarare, och så långt var det matchens bästa målchans. Fem minuter senare hittade en långboll av IFK fram till Mechac Makuiza som rundade gästernas målvakt och därefter osjälviskt serverade Hyaw Naizghi som kunde slå in bollen i tomt mål. Resultatet stod sig halvleken ut och från läktarhåll konstaterades det att IFK gick till ledning i halvtid för första gången denna säsong. Ledningen var inte direkt orättvis, men något förvånande mot bakgrund av matchens karaktär under inledningen.

Två minuter in i den andra halvleken bäddade taffligt försvarsspel av Västerås för ett friläge för Hyaw. Hyaw inte bara kunde, utan borde, ha utökat ledningen, men Anders Olsson i Västeråsmålet räddade till hörna. Därefter tryckte Västerås tillbaka Kamraterna ganska ordentligt under de följande 20 minuterna. Västerås var trots detta märkligt uddlösa framåt, men med normala mått mätt borde de ändå ha fått in ett kvitteringsmål. Man hade bland annat två utmärkta frisparkslägen precis utanför straffområdesgränsen. Det bör framhållas att IFK bjöd publiken på fint och, inte minst, uppoffrande försvarsspel. Mittbacken Lukas Martinsson bidrog i allra högsta grad till att freda det egna målet från påhälsning.

I takt med att gästerna flyttade upp sitt spel skapades kontringsmöjligheter för IFK. Mechac Makuiza spelade på marginalerna och var nära frilägen i den 70:e och 74:e minuten, då han blåstes av för offside. I den 79:e minuten låg han dock rätt, rundade målvakten och slog därefter ur snäv vinkel in 2-0. Målet låg i luften, men var inte riktigt rättvist om man beaktar matchbilden i andra halvlek.

Efter 2-0-målet blev uppförsbacken för brant för gästerna och IFK kunde kontrollera den sista kvarten tämligen komfortabelt. I den 86:e minten fastställde sedan Serhat Akay slutresultatet till 3-0 från 40 meter. Därefter hann Makuiza med att missa ett friläge på övertid innan domaren blåste av matchen.

IFK vann alltså med klara 3-0; siffror som inte speglar matchbilden särskilt väl. Däremot hade Kamraterna klart fler kvalificerade målchanser än Västerås och IFK:s tränare, Stephen Odur, var efter matchen lättad över att laget för en gångs skull hade marginalerna på sin sida.

Nästa helg spelar IFK borta mot Enebyberg.