Tung förlust mot Vaksala

IFK Uppsala förlorade söndagens viktiga derby mot Vaksala på Österängen med 1-3 (0-2) och nu ser tabelläget alltmer prekärt ut för Kamraterna som missade chansen att få kontakt med lagen ovanför nedflyttningsstrecket.

175 åskådare valde att i strålande solsken åse säsongens första Uppsaladerby i division 3 mellan IFK och Vaksala. Kamraterna inledde matchen med övertygande spel och faktum är att det tog närmare tio minuter innan Vaksala överhuvudtaget kunde kontrollera bollen. När laget till sist gick till anfall för första gången slutade det, något förvånande, med att en olycklig IFK-försvarare skarvade bollen i eget mål. Så långt in i matchen var gästernas ledningsmål helt ologiskt. IFK hade därefter en jättechans att kvittera i den 19:e minuten då Omar Ali frispelade Robin Nguyen. Robin försökte placera bollen vid bortre stolpen, men sköt precis utanför. Efter 26 minuters spel hamnade IFK fel i positionerna och Vaksalas Pontus Eriksson fick ett friläge. Eriksson fälldes bryskt innanför straffområdet med en solklar straff som följd och minuten senare kunde Markus Andersson ge Vaksala ledningen med 2-0. Trots att IFK var det bättre laget i första halvlek var Vaksala ytterst nära att göra 3-0 i den 43:e minuten. Den gången svarade dock Robin Henriksson i IFK-målet för ett mycket fint ingripande.

Endast ett par minuter in i den andra akten tvingades IFK:s Serhat Akay att utgå till följd av en skada. Matchen avbröts i över fem minuter och ambulans tillkallades. När spelet väl kom igång igen var det under en tid något slarvigt spel från båda håll och kanske var det värmen som tog ut sin rätt. I den 63:e minuten nickade Agnarsson in 3-0 till Vaksala och först en stund senare började IFK vakna till. Under de sista cirka 20 minuterna hittade IFK tillbaka till den första halvlekens spel, men då var uppförsbacken på tok för brant för att man på allvar skulle kunna gå ikapp. Simon Wallentinsson, IFK:s kanske bäste spelare idag, reducerade till 1-3 genom att slå en hörna direkt i mål, men närmare än så kom man inte trots hyggliga målchanser. Den bästa hade Mechac Makuiza som fick ett ypperligt skottläge i den femte övertidsminuten.

Nu på onsdag spelar IFK borta mot Riala som just nu innehar kvalplatsen, fyra poäng före IFK. Tre poäng på Lundbyvallen skulle ge IFK nytt hopp i kampen för att undvika nedflyttning.

» Tabell och resultat
» Vaksala SK

IFK Uppsala – Vaksala 1-3 (0-2)
Mål: 0-1 Josef Agnarsson (12), 0-2 Marcus Andersson (26, straff), 0-3 Josef Agnarsson (63), 1-3 Simon Wallentinsson (78)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Lusas Martinsson, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Bodry Kizi-Namputu (76), Hyaw Naizghi (46), Omar Ali, Robin Ahmad, Simon Wallentinsson, Joakim Sandman, Serhat Akay (52). Avb. Filip Wengelin, Philip Basala, Mechac Makuiza (46), Emrik Persson Engström, Alan Soufi (52), Filip Cekol (76)
Varningar: IFK: Lukas Martinsson, Dennis Kumric VSK: Nils Johansson Hedström, Tomas Robert Ekberg
Domare: Honraw Ghassali (HD), Pedram Najafi (AD1), Stefan Frediksson (AD2)