Vinst mot Österåker i höststarten

För första gången i årets division 3-spel kunde IFK Uppsala komma tillbaka från underläge och ta poäng. I höstpremiären mot IFK Österåker på konstgräset på Åkersberga IP blev det till och med tre poäng sedan underläge i paus vänts till seger med 3-1.

Hemmalaget inledde med att pressa tillbaka IFK Uppsala rejält under de första minuterna. Anstormningen bedarrade dock snabbt och resten av halvleken blev jämn. Båda lagen spelade sig till några målmöjligheter. Efter en knapp halvtimme hade Emrik Persson Engström ett skott vid stolproten från höger som målvakten bara med möda styrde ut till hörna. Halvlekens enda mål kom i stället i den andra buren när Österåker strax efteråt spelade sig till en hörna från vänster. Hörnan slogs lång, en Österåkerspelare nickade tillbaka bollen in framför mål där Martin Rosqvist från nära håll kunde stöta in 1-0. Där såg det litet passivt ut i ett annars stabilt Uppsalaförsvar. Österåker kunde alltså gå till pausvila med ledning efter en spelmässigt jämn halvlek.

Om trenden från tidigare underlägen följts skulle Uppsalalaget fått åka hem utan poäng denna dag, men så blev det alltså inte. Publiken hade knappt hunnit bänka sig efter pausen när vänsterbacken Simon Wallentinsson tog sig fram på sin kant och hittade in med en perfekt boll till Emrik Engström Persson som från nära håll satte kvitteringen i kamp med en försvarare. Då visade matchuret på 45:40. De närmaste tio minuterna duggade målchanserna tätt, och det var Österåker som stod för merparten. Så småningom började bortalaget få kontroll på motståndarna igen, och det kändes som att matchen stod och vägde. Båda lagen utnyttjade sina tre byten för att få in friska krafter. Med cirka tio minuter kvar kom så några lyckominuter för Uppsala, och liksom vid kvitteringen var det Simon Wallentinsson som låg bakom ledningsmålet. Simon spelade fram till Robin Nguyen som bröt in från vänster, och via en försvarare letade sig Robins avslut in i mål. Minuterna senare spelade inhopparen Filip Cekol fram Kosret Abdullahizad som rundade målvakten, kom ut i för dålig vinkel för att kunna avsluta, och i stället spelade in till en annan inhoppare, Mechac Makuiza, som lugnt tog emot bollen och placerade in den i öppet mål. På slutet flyttade Österåker upp allt fler spelare, men följden blev bara att IFK Uppsala fick ett par kontringslägen som kunde ha resulterat i ytterligare mål.

Tränaren Stephen Odur var av förklarliga skäl nöjd efter matchen och berömde spelarna för att ha följt matchplanen till punkt och pricka. Individuellt var Lukas Martinsson en klippa i mittförsvaret, men dagens utropstecken var forwarden Emrik Persson Engström som gjorde sin första division 3-match från start efter några tidigare inhopp. Emrik, liksom flera andra i laget född 1999, gjorde inte bara det viktiga kvitteringsmålet. Han agerade helt respektlöst mot de större och kraftigare Österåkerförvararna, var nära ett mål redan i första halvlek och kunde kanske ha fått straff när han stoppades tufft strax efter kvitteringsmålet.

I nästa omgång ställs IFK Uppsala mot serieledande Täby FK på bortaplan, en uppgift som ser riktigt svår ut. Dock bör nämnas att vårens match slutade 1-1, och att Täby faktiskt så här långt har bättre facit borta än hemma. Utöver poängtappet på Österängen har laget full pott på bortaplan, medan man förlorat två av sex hemmamatcher. Återstår att se om IFK kan rubba Täby även på Tibblevallen.

» Tabell och resultat

IFK Österåker – IFK Uppsala 1-3 (1-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Mokhtar Salih, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Simon Wallentinsson, Robin Ahmad, Robin Nguyen, Dennis Kumric (64), Emrik Persson Engström (84), Omar Ali (74), Kosret Abdullahizad. Ers: Filip Cekol (64), Mechac Makuiza (74), Hyaw Naizghi (84), Puneet Singh, Filip Wengelin
Mål: 1-0 Martin Rosqvist (32), 1-1 Emrik Persson Engström (46), 1-2 Robin Nguyen (79), 1-3 Mechac Makuiza (82)
Domare: Johan Kjellin (HD), Klas Nieckels (AD1), Oscar Haraldsson (AD2)
Varningar: IFKÖ: – IFKU: Mokhtar Salih