UIF vann derbyt på Ekebyvallen

A-laget förlorade lördagens derby på Ekebyvallen mot Upsala IF med 3-2 (2-0). IFK gick ikapp till 2-2 inom loppet av fem minuter i andra halvlek, men hemmalaget fick sista ordet i och med 3-2 i den 81:a matchminuten.

IFK inledde matchen bra, med snabbt och stundtals inspirerat spel. Trots detta kunde UIF ta ledningen redan efter fem minuters spel sedan IFK tappat boll på mittplan. Ett par sekunder senare var Marcus Helander fri med Henriksson i IFK-målet och 1-0 var ett faktum. Kamraterna hade därefter bud på 1-1; bland annat genom en dubbelchans en kvart in i matchen och senare på en farlig nick av Adar Aras i den 22:a minuten. Även Kosret Abdullahizad var nära att stöta bollen i mål sedan Simon Wallentinsson nått fram med ett inspel från vänster i den 25:e minuten, men kvitteringen uteblev.

Även om IFK var det spelförande laget så var UIF bra och hemmalaget skapade flera chanser att utöka ledningen; bland annat i den 24:e minuten då IFK räddade en nick på mållinjen. I den första halvlekens sista sekunder kom 2-0 sedan ett hopslag, något turligt,  friställt UIF:s David Dottemar som snyggt rullade bollen i mål. Hemmalagets 2-0 speglade måhända inte matchbilden, men UIF förvaltade, till skillnad från IFK, sina chanser väl.

Matchbilden förändrades inte nämnvärt i andra halvlek och IFK gick ganska snabbt ner på en trebackslinje. Dessförinnan hade Tobias Frödin ett ypperligt läge att reducera från nära håll, men bollen blockerades av en hemmaförsvarare. IFK uppträdde allt mer stressat och frustrerat då utdelningen uteblev, med ett par onödiga varningar som följd. 2-1 kom till sist i den 73:e minuten genom Robin Ahmad som fick ett friläge sedan Robin Nguyen vunnit en nickduell. Blott fem minuter senare kvitterade Kamraterna på straff genom Nguyen. I det läget hade IFK ett relativt starkt grepp om matchen och man gick, föga förvånande, för seger mot ett allt tröttare UIF som inriktade sig allt mer på försvarsspel. Hemmalaget skulle dock få sista ordet sedan Abir Khan via stolpen stötte in segermålet i den 81:a minuten på en kontring.

Dagens resultat innebar tre viktiga poäng för UIF i bottenstriden och med det spel laget visade upp i dag har de goda chanser att ta de poäng som krävs för att undvika nedflyttning. För IFK:s del kan det innebära att serieledningen överlämnas till Brottby imorgon, söndag.

» Tabell och resultat

Upsala IF – IFK Uppsala 3-2 (2-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Puneet Singh, Lukas Martinsson, Simon Wallentinsson, Robin Nguyen, Robin Ahmad, Kosret Abdullahizad, Aria Alizadeh, Adar Aras, Tobias Frödin, Emrik Persson Engström, Filip Carlsson, Filip Cekol, Machac Makuiza, Daniel Michel, Hazem Qaoud
Mål: 1-0 Marcus Helander (5), 2-0 David Dottemar (45), 2-1 Robin Ahmad (73), 2-2 Robin Nguyen (78, straff), 3-2Abir Khan (81)
Domare: Saman Momeni (HD), Jacob Lundblad (AD1), Aloush Alswait(AD2)
Varningar: UIF: Alexis Higuera, Marcus Helander IFK: Lukas Martinsson, Tobias Frödin, Emrik Persson Engström, Robin Ahmad, Kosret Abdullahizad, Simon Wallentinsson