Storseger i hemmapremiären

Premiären för IFK Uppsalas A-lag på nygamla hemmaarenan Österängens IP resulterade i en storseger. Efter 2-0 i halvtid skrevs slutsiffrorna mot Unik FK så småningom till hela 9-0 för IFK, sedan laget i slutet av matchen gjort sex mål på tjugo minuter mot ett tröttkört Unik. Inhoppande Jasmin Svraka avslutade målfesten med att göra fyra mål på tolv minuter!

Dryga hundratalet åskådare hade sökt sig till Österängen denna kylslagna och blåsiga majlördag. Före matchen eskorterades de båda lagen från omklädningsrummen in på planen av spelare från IFK Uppsalas P06- och P07-lag. Ett mycket trevligt inslag! Den del av publiken som höll på hemmalaget fick anledning att jubla när mittbacken Tony Arapovic efter tio minuter skarvade in 1-0 från nära håll efter en vänsterhörna. IFK inledde med bra tempo under den första kvarten, men hade sedan en kort period där man tappade litet i tempo. När men väl fick igång löpningarna igen kom också chanserna, och efter en halvtimme avslutade vänsterbreddaren Jens Hägg ett fint anfall med en passning in till Tom Sjölund som från nära håll satte 2-0. Även Unik tog sig fram några gånger, men totalt sett var IFK-ledningen i paus odiskutabel.

Andra halvlek var bara några minuter gammal Tom Sjölund sprang sig fri, fint framspelad av Dennis Kumric, och behärskat rullade in bollen vid ena stolpen. Trots stort spelövertag för hemmalaget fick IFK-målvakten Filip Wengelin vid några kontringar visa klass genom att komma ut och täcka skott från bra lägen. Med drygt tjugo minuter kvar inleddes en ren målexplosion för IFK:s del. 4-0 rullade Jens Hägg in efter att ha brutit in från vänster. Nästa mål gjordes av Dennis Kumric efter fint väggspel i mitten.

Därefter var det dags för inhoppande Jasmin Svraka, nu alltså tillbaka i IFK-tröjan, att presentera sig. Fyra mål på tolv minuter måste väl vara snudd på klubbrekord? Först sprang han sig fri på en fin djupledsboll och pangade in bollen via stolpen. Sedan tryckte han från nära håll in bollen efter litet oreda i Unikförsvaret. Vid 8-0 satte han foten till på ett vänsterinlägg, och i slutminuterna frispelades han åter och avslutade målkavalkaden genom att dribbla bort målvakten och rulla in bollen i det tomma målet.

Sammanfattningsvis fick vi se en bra match av IFK, om än mot ett motstånd som inte höll division 4-klass. Tränaren Stephen Odur var nöjd med att laget fortsatte att göra jobbet i 90 minuter, även när matchen var avgjord. Mittbacken och målskytten Tony Arapovic och inhoppande fyramålsskytten Jasmin Svraka, som båda återvänt till IFK efter några säsonger i andra klubbar, visade att de kommer att bli stora tillgångar framöver. Men det var ingen som föll ur ramen denna dag. Samtliga spelare, både startspelare och inhoppare, gjorde ett bra intryck. Med den breda trupp IFK har nu får tränare Odur ett tufft jobb att ta ut en startelva framöver.

Unik har tappat många spelare sedan degraderingen från trean i fjol, och har dessutom just nu ett stort antal spelare skadade eller sjuka. I dagens match mönstrade man ett mycket ungt lag som inte alls räckte till mot ett inspirerat IFK. Man försökte ändå hela tiden att spela bollen, och inte bara slå ifrån sig. Det finns risk att det blir en fortsatt tuff säsong för Unik, men med den talang och vilja att vårda bollen som man visade upp finns ändå gott hopp om framgångar på sikt.

För IFK väntar härnäst en av årets svåraste matcher, Riala borta nästa lördag. Det ska bli intressant att se vad man kan åstadkomma mot seriefavoriten.

Slutligen ett stort tack till IFK Uppsalas P03-lag som ställde upp med åtta bollisar, och givetvis även till de många P06- och P07-spelare som deltog i ceremonin före matchen!