Seger i toppmötet mot Vaksala

Serieledande IFK Uppsala vann söndagens toppmöte i div. 4 på Årsta konstgräs mot serietvåan Vaksala SK med 3-2 (1-1). Eftersom fyran Heby dagen före spelat oavgjort och trean Uppsala-Kurd senare på söndagen förlorade mot Bälinge är Vaksala fortsatt tvåa i serien, men nu sju poäng efter IFK.

Första halvleken var spelmässigt ganska jämn, kanske med ett knappt övertag för Vaksala. Utöver målen hade båda lagen några bra lägen. Det var hemmalaget som gjorde första målet i mitten av halvleken efter ett högeranfall med inspel i mitten där bollen bredsidades i mål från nära håll av Josef Agnarsson. Fem minuter före paus kvitterade Serhat Akay sedan en vänsterhörna spelats snett bakåt efter marken. Serhats skott tog på Vaksalaspelare och ställde helt målvakten. Kvitteringen kom psykologiskt i ett skede där det var Vaksala som kändes litet hetare.

Publiken hade knappt hunnit sätta sig efter halvtidspausen innan matchens mest omdiskuterade situation inträffade. IFK-målvakten Filip Wengelin mötte en rullande boll och hittade en mötande Montaser Albadrasawi. Monte fick tag på bollen, vände runt och måttade ett halvvolleyskott som via ribbans underkant gick in i mål. Flera Vaksalaspelare protesterade kraftigt mot vad de ansåg vara offside, och domaren delade ut ett par gula kort och så småningom även ett rött. Undertecknads spontana intryck var att målskytten ”kom från offside” och inte riktigt hann upp i linje med Vaksalaförsvararna, och att det alltså var knapp offside. Den assisterande domaren menade dock att en försvarare på andra kanten upphävde offsiden. Efter att ha sett en filmupptagning av situationen talar en del för att den bedömningen var korrekt. Även om man inte kan se Vaksalas backlinje i det ögonblick som Wengelins långboll slås ser man i alla fall att en försvarare långt från situationen släpar nedanför övriga backlinjen när bollen kommer upp mot målskytten.

Trots utvisningen höll hemmalaget spelet uppe på ett bra sätt, och hade faktiskt ett större bollinnehav än IFK. IFK-tränaren Stephen Odur menade efter matchen till och med att det stundtals såg ut som att det var Vaksala som var numerärt överlägsna. Den spelbilden gav dock IFK många möjligheter att kontra, och man skapade flera lägen att utöka ledningen. I slutet av matchen kom också 1-3, just på en snabb omställning. Efter en Vaksalahörna där man skickade upp nästan hela laget fick Wengelin tag på bollen och satte blixtsnabbt igång spelet med ett utkast i mitten. Ett tiotal sekunder senare låg bollen i Vaksalamålet sedan Dennis Kumric vänt bort den enda försvararen och rullat in bollen vid närmaste stolpen. Strax efter var det nära ytterligare IFK-mål, men i stället kunde Vaksala reducera till 2-3 från nära håll efter en hörna. Fasta situationer var genomgående ett bra anfallsvapen för Vaksala. På övertid fick hemmalaget också en sista möjlighet men skottet gick över, och IFK bärgade tre blytunga poäng.

På grund av skador startade IFK matchen utan ett par av de mest tongivande spelarna, och under matchens gång fick man ytterligare skadeproblem. De avbytare som kom in, bl.a. målskytten Montaser Albadrasawi, gjorde ett mycket bra jobb, men givetvis är de många skadorna ett orosmoment inför de avslutande matcherna. På fredag möter IFK ett annat topplag, Heby AIF, på Tegelvallen.

Vaksala SK- IFK Uppsala 2-3 (1-1)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Mokhtar Salih, Filip Carlsson, Ermias Berhane, Cepand Aminaey, Omar Ali, Dennis Kumric, Serhat Akay, Hyaw Naizghi, Bodry Kizi-Namputu, Ahmed Ahmed Avb: Philip Basala, Baban Nouri, Rodi Haydar, Montaser Albadrasawi, Robin Henriksson
Mål: 1-0 Josef Agnarsson (24), 1-1 Serhat Akay (40), 1-2 Montaser Albadrasawi (72), 1-3 Dennis Kumric (84), 2-3 Oskar Hansson (89)
Domare: Haris Curovac(HD), Johan Richt (AD1), Agnes Emborg (AD2)
Varningar: VSK: Oskar Hansson, Andreas Åkerblom IFK: Cepand Aminaey, Philip Basala
Utvisning: VSK: Pontus Eriksson