Nervöst slut, men viktig seger mot Sunnersta

IFK Uppsala hade till synes betryggande 3-0 i halvtid mot Sunnersta AIF på Österängen, efter bl.a två mål av Omar Ali. Efter paus förändrades matchbilden helt och Sunnersta var nära att gå ikapp innan IFK kunde avgöra när Ahmed Ahmed, fri från egen planhalva, kontrade in 4-2 i slutminuterna. Därmed leder IFK Uppsala division 4-serien med sex poäng med tre omgångar kvar.

Redan i den sjunde minuten rullade Omar Ali in 1-0 framspelad av Hyaw Naizghi efter ett mönsteranfall där även Montaser Albadrasawi var inblandad. Hemmalaget fortsatte att spela fin fotboll, medan Sunnersta skapade en del oreda vid fasta situationer. Med halvtimmen spelad blev Omar Ali tvåmålsskytt efter ett bra skott från 20 meter som satt intill stolpen. Strax efteråt snurrade bollen i stort sett på IFK:s mållinje, men en liggande försvarare fick till sist bort bollen. I stället kunde Hyaw Naizghi öka till 3-0 med ett bra vänsterskott intill stolpen, inte helt olikt 2-0-målet. Några minuter före paus var två SAIF-spelare ytterst nära att få huvudet på en frispark, men ingen nådde riktigt fram och Filip Wengelin i IFK-målet kunde utan problem ta hand om bollen. Sammanfattningsvis gjorde IFK en riktigt bra första halvlek, och hemmaledningen var utan tvekan rättvis, om än litet för stor sett till målchanser.

Så långt verkade allt annat än tre hemmapoäng otänkbart, men SAIF hade andra planer. Gästerna tog hand om spelet direkt efter paus, och det var inte oväntat när reduceringen kom på straff efter en alltför hård satsning av en hemmaspelare i en närkamp. Edwin Gidfors placerade lugnt in bollen vid stolpen. Nu vädrade Sunnersta poängchans och det blev stundtals riktigt jobbigt för hemmaförsvaret. Vid några tillfällen kontrade dock IFK och borde kanske ha avgjort matchen när man kom tre mot två i mitten av halvleken. I stället kom ytterligare SAIF-reducering med drygt tio minuter kvar. Hemmaförsvaret fick inte bort bollen från eget straffområde och så småningom hamnade den hos en fristående Albin Ekström som rullade in 3-2. Sunnersta fortsatte att satsa framåt, vilket dock öppnade för kontringar. IFK var nära ett fjärde mål vid en sådan omställning men skottet gick utanför. I slutminuterna kom ändå det definitiva avgörandet. Ahmed Ahmed hann före, och petade bollen förbi, en motståndare och var därmed fri redan på egen planhalva. Han avancerade framåt och kunde placera in 4-2 förbi Sunnerstamålvakten. IFK var sedan nära ytterligare mål och SAIF hann också med ett bra skott innan domaren blåste av matchen.

Lagen hade alltså var sin halvlek i denna ganska märkliga match. Spelmässigt gjorde IFK en mycket bra första halva med effektivt passningsspel. Även efter pausen fick vi se en del riktigt fina kombinationer vid snabba omställningar även om det var defensiven som sattes mest på prov då. Sunnersta var framför allt farliga på fasta situationer, som långa inkast, hörnor och frisparksinlägg. Eftersom Vaksala och Uppsala-Kurd spelade 1-1 utökade IFK serieledningen till sex poäng före Vaksala och Heby, och sju före Uppsala-Kurd. Tre matcher återstår. Nästa helg väntar dock en mycket svår match i form av Uppsala-Kurd på bortaplan.

» Resultat och tabell

IFK Uppsala – Sunnersta AIF 4-2 (3-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Philip Basala, Filip Carlsson, Ermias Berhane, Mokhtar Salih, Dennis Kumric, Serhat Akay, Omar Ali, Hyaw Naizghi, Montaser Albadrasawi, Ahmed Ahmed, Avb. Robin Ahmad, Robin Henriksson, Gulal Kalaf, Zexi Xu, Roni Yildiz
Mål: 1-0 Omar Ali (7), 2-0 Omar Ali (32), 3-0 Hyaw Naizghi (38), 3-1 Edwin Gidfors (straff, 55), 3-2 Albin Ekström (79), 4-2 (88) Ahmed Ahmed
Domare: Mikael Joshed (HD), Ulf Wiberg (AD1), Klas Lindqvist (AD2)