Federationslaget mot Finland 1911.

När IFK Uppsala besegrade Sverige

Inför en landskamp mot Finland 1911 behövde den unga svenska truppen, som för övrigt inte innehöll några Uppsalaspelare, en träningsmatch. Valet föll på IFK Uppsala och matchen spelades på Grindstugans IP söndagen den 14 oktober.

Det behöver knappast sägas att landslaget var storfavoriter. Upsala Nya Tidning ställde bland annat följande analys och prognos inför matchen:
– Det gäller nu bara för Kamraterna att kunna försvara sitt anseende och förlora med bibehållen ära, ty att vinna denna match, det är det ju ej att tänka på.

IFK inledde dock respektlöst och efter endast två minuters spel tvingades en av landslagets försvarare att skydda det egna målet med handen. Den följande straffen förvaltades säkert av Kalle Persson.
Sverige ryckte efter den dåliga inledningen upp sig en aning och skapade ett par halvchanser, men efter tio minuter var det IFK:s Hasse Lindman som istället utökade ledningen till 2-0 och det skulle komma mer. Den duktige vänsteryttern, Rudolf Andersson, drev och dribblade utmed linjen och med en utmärkt passning frispelade han två IFK:are och Adrian Brolin kunde göra 3-0.

Efter några riktigt hyggliga anfall av landslagskedjan kunde sedan IFK kontra in 4-0 och den gången var det Brolins tur att ta på sig servitörens roll. Persson hade bara att tacka, ta emot och göra mål. Matchen hade endast hållit på i 25 minuter och den talrika publiken anade en sensation.
– Nu följde en period, då Kamraternas försvar hade något heta stunder […], berättade Upsala Nya Tidning på måndagen. Pettersson i IFK:s mål storspelade, men när AIK-spelaren Rosenberg fick på ett hårt skott fick han ge sig. Sverige hade reducerat.
Ett trött landslag, som tvingats springa mycket utan boll, längtade efter halvtidsvilan och gjorde inga fler mål i den första halvleken. Man lyckades heller inte hindra den dribblingssäkre högerinnern Persson att på egen hand ta sig igenom från mittlinjen och göra 5-1.

Under den andra halvleken fick dock Sverige mer att säga till om och IFK fick istället backa hem och bjuda publiken på fint försvarsspel. IFK har dock fått två stolpskott och ett missat friläge fört till protokollet, så de tycks inte ha saknat chanser. Slutresultatet fastställdes genom att Sverige tilldömdes en straff, men när matchen blåstes av stod det klart att IFK Uppsala besegrat svenska landslaget med 5-2.

Upsala Nya Tidning konstaterade i sitt måndagsnummer:
– Denna med så stora förväntningar motsedda match blef en framgång för upsalalaget som sent skall glömmas.

Ny laguttagning till landslaget
Den överraskande segern över landslaget resulterade i en ny uttagning inför matchen mot Finland. Inte mindre än tio spelare från IFK Uppsala fick det hedersamma uppdraget. Matchen spelades i Helsingfors den 21 oktober och Sverige vann med 5-2.

Per Agius