IFK Uppsala förlänger med Stephen Odur

Stephen Odur fortsätter som sportchef och A-lagstränare i IFK Uppsala över 2020. Detta står klart sedan avtalet förlängts med ytterligare tre år. Nedan ger Stephen sin syn på den gångna säsongen och framtiden för IFK Uppsala.

Du har skrivit på för ytterligare 3 säsonger, hur känns det?

– Det känns jättebra att få möjligheten att fortsätta bygga vidare på det vi har startat. IFK Uppsala är som jag tidigare nämnt en väldigt trevlig förening att arbeta i och jag trivs väldigt bra här.

Hur ser du på året som varit?

– Som sportchef har jag fortfarande en del arbetsuppgifter att slutföra innan jag gör ett bokslut för 2017. Som Chefstränare för A-laget blev det en tuff avslutning på säsongen med förlusten mot Riala, men samtidigt ett väldigt nyttigt år. Dock ska man ha väldigt klart för sig att en säsong aldrig avgörs på en match. Våra prestationer över tid räckte tyvärr inte till och det är någonting vi får titta närmare på inför framtiden. Förhoppningsvis kommer vi att kunna rätta till och göra det ännu bättre 2018. Men IFK Uppsala är inte bara ett A-lag, utan en hel organisation. Sett till hela organisationen så finns det väldigt mycket positiva saker som vi uppnått med säsongen. U19 gick obesegrade genom höstkvalet och är därmed klara för Juniorallsvenskan 2018, dessutom gick vi upp till div 5. Under året har vi utöver detta t ex anställt Thomas Jonsson som utbildningsansvarig för U9-U8, Haisem Ismail som utbildningsansvarig för U13-U10 och nu på slutet gjorde vi klart med Sten Wahlén som teknisk instruktör för U12-U9. A-laget är en organism i ett större sammanhang som vi satsar på, men där det hela tiden handlar om att även se till övriga delar i föreningen som A-laget är väldigt beroende av.

Tror du att A-lagets resultat beror på det unga A-lag som matchades i division 3?

– Inför säsongen i division 3 var jag väl medveten om att majoriteten av truppen inte varit i kontakt med en division 3-miljö tidigare. Jag vill inte prata om att truppen var för ung, det är inget vi i IFK Uppsala kan prata om då vår filosofi bygger på att satsa på spelare från den egna ungdomsverksamheten och ge dem förtroende. Det förtroendet har spelarna fått och det förtroendet kommer spelarna att fortsätta få. Bästa erfarenheten fås genom att ge dem tuffa prövningar och liknande situationer kommer spelarna även fortsättningsvis att utsättas för här i IFK. Att tro på spelare när inget står på spel ger oss inte den prövning vi vill åt. Det är när en spelare går igenom de tuffa prövningarna och framförallt när spelaren tar sig ur det som de verkligen utvecklas. Nu kommer vi till division 4 med ett helt annat bagage. För oss handlar det mycket om att stärka upp och utveckla ungdomsverksamheten där majoriteten av spelarna kommer från, vilket vi årligen gör genom vår utbildningsplan, ”Från fotbollsskolan till A”.

Vilka förändringar sker inför 2018?

– IFK Uppsala kommer att starta en U21-trupp i syfte att kunna ge våra sistaårsjuniorer – som inte lyckats slå sig in i vårat A-lag – ytterligare lite tid att brygga över till A-truppen. Dessutom kan vi tidigare börja slussa in våra främsta ungdomsspelare till seniorfotbollen. Det handlar således inte bara om våra sistaårsjuniorer (dem som fyller 19), utan även de spelare i verksamheten som oavsett ålder kommit längst i vår utbildning och som knackar på A-lagsdörren. Förbättringen gör att vi har möjlighet att behålla våra spelare längre, samtidigt som våra främsta ungdomar tidigare kommer in i seniorfotbollen. Det är något som vi ser som en nödvändighet för att kunna ”brygga över dem” in i A-truppen. En viktig målsättning med vår utbildningsplan Från fotbollsskolan till A (förutom själva utbildningen) är just att få fram spelare från ungdomsverksamheten till A-laget. Härigenom blir U21-truppen ytterligare ett steg i progressionen där en del spelare kan erbjudas en fortsättning hos oss till och med det år de fyller 21. U21 kommer att börja sin resa i division 5 med ett tätt samarbete med A-laget, med ambitionen att klättra i seriesystemet.

Hur ser den övriga organisationen ut?

– Vi fortsätter att utveckla vår utbildningsplan, ”Från fotbollsskolan till A”. En del i det är att att ha utbildade och duktiga instruktörer ändå från fotbollsskolan. Organisatoriskt handlar det hela tiden om att se till vad som är bäst för att IFK ska kunna växa.