IFK avgjorde på övertid mot Heby

IFK Uppsala tog tre nya poäng genom 2-1 mot Heby AIF på Österängen efter dramatiska slutminuter. Heby kvitterade IFK-ledningen i 85:e minuten med ett spektakulärt mål, men på övertid kunde Omar Ali sätta segermålet med en elegant frispark som gick in via stolpen. För IFK:s del var matchen spelmässigt inte någon höjdare, men de tre poängen gör att laget överraskande är i fortsatt klar serieledning.

Hemmalaget tog tag i spelet direkt och var nära att ta ledningen i samband med en hörna efter knappt tjugo minuter. Även under resten av halvleken var det IFK som hade mest boll, men de konstruktiva anfallen lyste med sin frånvaro. Heby fick koncentrera sig på att hålla ihop försvaret, och gjorde det bra. Det skulle dock komma ett mål före halvtid. I ett av få anfall som skapade oreda i Hebyförsvaret bröt vänsterbacken Cepand Aminaey fram och nära kortlinjen hittade han in med en hård boll i straffområdet, där Omar Ali kom farande och satte bollen i nät från nära håll. 1-0 i paus.

Halvtidsvilan verkade ha gjort gott för Heby som kom ut med mer energi och hade ett mycket större bollinnehav än i första halvlek. IFK fick däremot inte mycket att stämma, och även om inte heller Heby hade särskilt många chanser var det gästerna som kändes närmast utdelning. Med en dryg kvart kvar att spela började det åter svänga över till hemmalaget. När matchuret passerat 80 noterades två utmärkta lägen att avgöra matchen. Först nickade Filip Carlsson efter hörna, men Hebymålvakten stod för matchens bästa räddning. Sedan sprang sig inhopparen Gulal Kalaf till ett bra läge men bollen smet över ribban. Just när hemmapubliken började tro att faran var över slog Hebys David Dottemar till. Han tog emot en hög boll på bröstet och överraskade alla med att skjuta från drygt 40 meter, nästan med ryggen mot mål. Bollen seglade i en elegant båge över den chanslösa IFK-keepern Filip Wengelin och in i mål. Kvitterat alltså. I andra övertidsminuten fälldes så en IFK-spelare i bra läge ett par meter utanför straffområdet. Omar Ali tog sats på frisparken och via stolpens insida satte han sitt åttonde seriemål för säsongen. Vilt jubel bland hemmaspelarna förstås, och efter ytterligare någon minuts spel blåste domaren av matchen.

IFK-tränaren Stephen Odur var givetvis glad över trepoängaren med inte nöjd med lagets spel. ”Det var årets sämsta match, bolltempot var alldeles för lågt”. Undertecknad som sett sex av årets sju seriematcher kan inte säga emot, åtminstone om man bedömer insatsen efter paus. Första halvlek var dock godkänd, visserligen med för få genombrott sett till bollinnehavet. Efter sidbytet var det däremot inte mycket som stämde. Starkt dock att ändå komma tillbaka och vinna i slutskedet.

Närmast väntar nu Sunnersta borta på nationaldagens kväll för serieledande IFK.