6-0 mot serieledarna

IFK Uppsala svarade för en riktig urladdning när serieledarna i division 4, Riala GoIF, besegrades med hela 6-0 (3-0) i härligt sommarväder på Österängen. Stundtals var det rena propagandaspelet från hemmalagets sida. I och med segern har IFK nu häng på de tre topplagen i serien.

Matchens första tio minuter var jämna. Hemmalaget rullade boll snyggt, och hade ett skott över från Ali Daher. Riala satsade på djupledspassningar, och målfarlige toppforwarden Sarmad Haddad fick sånär friläge vid ett par tillfällen. Men när en djupledsboll för första gången resulterade i ett avslut var det i stället IFK:s vänsterback Cepand Aminaey som hittade Jens Hägg. Jens sprang förbi sin försvarare och satte distinkt 1-0. Målet förändrade matchbilden helt. Nu var det IFK för hela slanten. Även andra målet gjordes av Jens Hägg på passning från en ytterback. Denna gång slog Jens till på volley på ett inlägg från högerbacken Philip Basala. Minuterna senare jagade Ali Daher en boll som Rialamålvakten såg ut att vara först på. Efter passivitet av målvakten och mycket vilja från Ali var det ändå den senare som vann närkampen och tryckte in 3-0 efter 23 minuter. Även resten av halvleken dominerades helt av IFK även om Riala stack upp någon enstaka gång. När domaren blåste för halvtid kunde nöjda supportrar konstatera att man troligen sett årets bästa halvlek för IFK:s del.

I pausvilan hade Riala uppenbarligen bestämt sig för att andra halvlek inte skulle se ut som den första, och man inledde bra. Efter fem minuter rullade Sarmad Haddad in bollen i mål efter att ha rundat Filip Wengelin, men en offsideavvinkning räddade IFK den gången. Strax efter höll samme man på att kopiera Jens Häggs volleymål, men skottet gick rakt på Wengelin. Därefter kom hemmalaget igen och Tom Sjölund hade ett rykande skott som målvakten tvingades släppa en farlig retur på. Minuterna senare slarvade IFK bort en jättemöjlighet genom att gå offside i tre mot två-läge. Hemmalaget fortsatte att spela bra, dock med litet fler onödiga bolltapp än i första halvlek. Inte minst Tom Sjölund rörde om rejält i motståndarförsvaret vid ett flertal tillfällen. Om några hemmafans fortfarande var oroliga släppte det definitivt när Jens Hägg mitt i halvleken fullbordade sitt hat trick genom att rulla in 4-0. Robin Nguyen var sedan nära att göra ett drömmål när han dribblade sig förbi flera försvarare och sköt i ribban. Med tio minuter kvar drogs inhoppande Ahmed Ahmed onödigt omkull av en försvarare i ett ganska ofarligt läge i utkanten av straffområdet. 5-0 efter en perfekt placerad straff av Robin Nguyen. I slutminuterna fastställde mittbacken Lukas Martinsson resultatet 6-0 med ett elegant skott i bortre hörnet. Att detta inte var Rialas dag bekräftades en sista gång när Haddad fick matchens sista möjlighet men från nära håll satte bollen utanför.

IFK gjorde totalt sett en väldigt bra match. Det fanns i stort sett alltid flera passningsalternativ för bollinnehavaren tack vare en enorm löpvilja och rörlighet, och passningarna hittade därmed hela tiden fram till omarkerade spelare. Samtliga hemmaspelare presterade på, eller i närheten av, sin toppförmåga. Om man nödvändigtvis ska leta något att kritisera är det några till synes onödiga bolltapp i andra halvlek som kunde gett Riala möjlighet att spräcka nollan. Men en sådan här dag är det egentligen bara att tacka för en härlig uppvisning!

» Norrtelje Tidning

IFK Uppsala – Riala GoIF 6-0 (3-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Cepand Aminaey, Umit Aras, Lukas Martinsson, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Rodi Haydar, Tom Sjölund, Philip Basala, Jens Hägg, Ali Daher. Avb. Remiggio Semiti, Omar Ali, Armin Sabovic, Ahmed Ahmed, Fabian Thelander
Mål: 1-0 Jens Hägg (11), 2-0 Jens Hägg (19), 3-0 Ali Daher (23), 4-0 Jens Hägg (68), 5-0 Robin Nguyen (80, straff) , 6-0 Lukas Martinsson (86)
Varningar: IFK: Cepand Aminaey, Rodi Haydar, Tom Sjölund RGoIF: Jonas Blomkvist, Mattias Kjell, Fredrik Nilsson, Andrés Thorleifsson, Oguzhan Yildiz
Domare: Charlie Mekrami (HD), Honar Salim (AD1), Peter Alenbring (AD2)