Två missnöjda lag efter kryss mot VP

När domaren efter nio händelserika övertidsminuter blåste av söndagens derby mellan VP och IFK Uppsala på Ekebydalens konstgräs var det två besvikna lag som gick av planen efter resultatet 3-3 (1-1). Tabelljumbon VP var i desperat behov av en trepoängare för att ha en realistisk chans att hänga kvar i serien, medan IFK nu tappade ytterligare mark till serieledande Brottby.

IFK inledde klart piggast och spelade sig fram till några bra lägen under den första kvarten. Något ologiskt blev det ändå VP som tog ledningen efter en kvart när ett inspel från höger stöttes i mål från nära håll av en omarkerad Erik Lövgren. VP-jublet fastnade dock snabbt i halsen när Robin Nguyen direkt efter avspark, och från drygt 60 meter, hittade rätt med en perfekt avvägd boll som passerade över den backande målvakten och in under ribban. Efter de två målen tappade IFK mycket av spelet från inledningen, även om man fortfarande hade mer boll. Resten av matchen präglade i stället av alltför många oprecisa passningar. VP vann också många bollar på mittplan när Kamraterna ideligen verkade vara på fel ställe. Dessutom ställde VP:s kontringar till stora besvär för IFK:arna. Ett positivt inslag i första halvlek var att IFK sköt litet mer än vanligt. Efter ett av skotten rakades returen i mål, men målskytten var då offside. 1-1 stod sig därför till halvtid.

Efter pausen hade Filip Carlsson en nick som strök stolpens utsida vid en hörna, men på det hela taget fortsatte det som i första halvlek, alltså med ett IFK långt från den nivå man kan prestera. Det blev också VP som återtog ledningen, nu på straff av Erik Lövgren. Kamraterna jobbade ändå vidare för att vända matchen. Men i stället ökade VP till 3-1 i matchminut 83 genom ett riktigt konstnummer. Alexander Reinius fick på en klockren bicykleta i straffområdet och bollen gick in vid ena stolpen. Kanske årets mål på Ekebydalen i konkurrens med Robin Nguyens mål i första halvlek? Hemmaspelarna var dock rejält tröttkörda vid det här laget, och IFK tryckte på för att rädda poäng. Bara ett par minuter efter 3-1 reducerade Puneet Singh genom nick på en vänsterhörna. På grund av tre längre skadeuppehåll hade domaren lagt till en hel del tid. I 92:a minuten kom 3-3 genom Robin Nguyen. På de 6-7 minuter som sedan återstod hann IFK med att skapa tre bra möjligheter att avgöra, men även VP gick för ett segermål. Under den händelserika tilläggstiden hann Lukas Martinsson också dra på sig en andra varning och fick därmed lämna planen. Några fler mål blev det däremot inte.

Efter sju raka vinster har IFK-spelet gått litet i baklås. På de tre senaste matcherna har laget bara skrapat ihop två poäng. Brottby har därmed skaffat sig fyra poängs försprång inför kommande lördags toppmatch mellan just IFK Uppsala och Brottby på Österängen. Vinst där är alltså mer eller mindre nödvändigt om hoppet om serieseger och direktuppflyttning ska leva vidare. Skulle det hoppet släckas finns ändå god chans till andraplats eftersom IFK:s marginal till trean Kåre är nio poäng med tre omgångar kvar. Andraplatsen innebär kval mot gotländska Fardhem-Garda om en division 3-plats. Ett Fardhem-Garda som är helt överlägsna i Gotlandsfyran.

IF VP Uppsala – IFK Uppsala 3-3 (1-1)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Tobias Frödin, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, William Olsson, Simon Wallentinsson, Robin Nguyen, Robin Ahmad, Gulal Kalaf, Kosret Abdullahizad, Adar Aras Avb: Aria Alizadeh, Filip Cekol, Emrik Persson Engström, Hazem Qaoud, Puneet Singh
Mål: 1-0 Erik Lövgren (15), 1-1 Robin Nguyen (16), 2-1 Erik Lövgren (60, straff), 3-1 Alexander Reinius (83), 3-2 Puneet Singh (85), 3-3 Robin Nguyen (90+2)
Domare: Dennis Rönnblad (HD), Adel Hassoun (AD1), Twana Ahmad Khalid (AD2)