Avgörande på övertid mot Bälinge

IFK Uppsala såg länge ut att bli helt utan poäng i division 4-mötet med Bälinge hemma på Österängen. Men efter Simon Wallentinssons kvittering i 82:a minuten tryckte IFK på för att avgöra, och på övertid kunde Adar Aras styra in segermålet, 2-1, på en högerhörna. Därmed leder IFK fortfarande serien tre poäng före Brottby.

Hemmalaget hade den relativt kraftiga vinden i ryggen under första halvlek, men det var knappast den enda anledningen till att man spelmässigt kom att dominera halvleken närmast totalt. Bälinge backade hem, var välorganiserade och satsade på kontringar. Den taktiken fungerade utmärkt, och laget hade några blixtsnabba och hyperfarliga omställningar. IFK å sin sida hade stundtals för lågt bolltempo och fick inte ut särskilt mycket av övertaget, även om det vid ett par tillfällen hettade till framför Bälingemålet. Halvlekens enda mål kom efter dryga halvtimmen när en Bälingespelare föll i straffområdet i kamp med IFK-målvakten Robin Henriksson och domaren pekade på straffpunkten. Filip Lundin placerade lugnt och säkert in 0-1.

Trots motvind fortsatte IFK att dominera även efter sidbytet och kom nu även till fler avslutslägen. Alltför många avslut missade dock målet, eller var för tama för att vålla några bekymmer för Bälingemålvakten. Allra farligast var det med tjugo minuter kvar när det blev kalabalik i gästernas straffområde, men bollen kunde till sist rensas bort. I 80:e minuten var Bälinge nära att öka på ledningen. En frispark på straffområdeslinjen sköts stenhårt i ribban och studsade ut på planen. Två minuter senare kom i stället den välförtjänta kvitteringen. Efter ett bra anfall fick Simon Wallentinsson skottläge från vänster och hans välplacerade skott gick in vid bortre stolproten. Nu ökade trycket mot bortamålet ytterligare. Mittbacken Lukas Martinsson utjämnade vad gäller ramträffar med ett hårt skott i målvaktens högra stolpe. Returen studsade sedan på en IFK:are och i famnen på målvakten. Med sekunder kvar av ordinarie matchtid fick Adar Aras på ett rykande skott mot främre krysset som målvakten med stort besvär kunde tippa till hörna. Simon Wallentinsson sprintade i hög fart från sin vänsterbacksposition till den högra hörnflaggan, pustade ut och koncentrerade sig ett ögonblick, och levererade sedan en inåtskruvad hörna mot första stolpen. Där dök Adar Aras upp och nickskarvade in 2-1. Stort jubel både på planen och på läktarna förstås. Bälinge fick en tilläggsminut på sig att flytta upp och försöka kvittera, men hemmalaget fick ganska enkelt undan bollen och kunde därmed inkassera den sjunde raka trepoängaren.

När IFK-tränaren Stephen Odur hade hämtat sig efter dramatiken var han nöjd med att hans lag hade fullföljt matchplanen ända till slutet. Och givetvis att det sent omsider också gav resultat. Även om avgörandet kom sent så var hemmasegern utan tvekan välförtjänt. Vändningen var till stor del ett resultat av att laget förmådde hålla uppe, och öka, trycket mot Bälingemålet ända till slutsignalen. IFK behåller i och med segern serieledningen tre poäng före Brottby som på lördagen besegrade Rimbo. Med sex omgångar kvar är nu tredje lag hela tolv poäng efter IFK. Nästa lördag väntar derby mot UIF på Ekebyvallens naturgräs. Ett UIF som är inblandat i bottenstriden, men som tog poäng av Brottby så sent som för en vecka sedan.

» Tabell och resultat
» Bälinge IF

IFK Uppsala – Bälinge IF 2-1 (0-1)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Puneet Singh, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Simon Wallentinsson, Robin Nguyen, Robin Ahmad, Kosret Abdullahizad, Mechac Makuiza, Aria Alizadeh, Adar Aras, Daniel Michel, Tobias Frödin, Emrik Persson Engström, Montaser Albadrasawi, Hazem Qaoud
Mål: 0-1 Filip Lundin (32, straff), 1-1 Simon Wallentinsson (82), 2-1 Adar Aras (90+1)
Domare: Johan Richt (HD), Oliver Halvarsson (AD1), Ali Kazzazi (AD2)
Varning: IFK: Puneet Singh BIF: Alexander Lindahl, Filip Lundin