5-0 i toppmatchen

IFK Uppsala besegrade serieledande Brottby SK med hela 5-0 (1-0) i lördagens toppmatch på Österängen. I och med segern är IFK nu bara en poäng bakom Brottby med två omgångar kvar.

5-0 mot Brottby innebär att kampen om seriesegern i Upplandsfyran fortsätter. Resultatet innebär också att IFK som sämst kan bli tvåa, vilket innebär en kvalmatch mot gotländska Fardhem Garda om en direktplats till division 3.

Seriefinalen på Österängen inleddes med piggt spel av IFK och 1-0 kom redan efter 13 minuters spel genom Robin Nguyen som löpte på djupet, rundade målvakten, vände upp och placerade bollen i mål. Så långt var IFK det bättre laget, men Brottby utjämnade spelet något och störde främst på fasta situationer. Gästernas bästa kvitteringschans kom efter 35 minuters spel då ett skott från straffområdesgränsen tog i stolpens insida och ut. Bara minuter dessförinnan hade IFK sånär utökat till 2-0 efter ett farligt inspel från vänster. 1-0 stod sig dock halvleken ut och speglade matchbilden ganska väl.

I inledningen av andra halvlek stod matchen och vägde något. Först noterades Nguyen för en farlig chans när han i den 53:e minuten kunde vända upp i Brottbys straffområde och gå på avslut. Därefter störde gästerna på en hörna där avslutet emellertid hamnade rakt i famnen på Henriksson i IFK-målet. Bara minuten senare var det nära 1-1 när ett inspel från vänster skar rakt igenom straffområdet och sånär kunde stötas i mål av seriens skytteligaledare, Sarmad Haddad. Därefter etablerade IFK ett ganska hårt tryck på Brottby och resultatet lät inte vänta på sig. I den 66:e minuten nådde Serhat Akay, som för övrigt gjorde sin första A-lagsmatch sedan skadan i juni 2017, fram till Nguyen på djupet. Robin placerade därefter iskallt in 2-0 bakom Christian Bergström i Brottbymålet.

Två minuter senare fick Brottby en ypperlig chans att reducera då man tilldömdes en frispark i bra läge. Skottet från Peiman Afshari tvingade Henriksson att sträcka ut och tippa till hörna. Fem minuter senare kom istället 3-0 till sedan Nguyen nickat bollen över målvakten. Målet kändes matchavgörande och blott fyra minuter senare kunde Aria Alizadeh göra 4-0 från kort avstånd. Med fem minuter kvar att spela fastställdes sedan slutresultatet till 5-0 genom Gulal Kalaf. För förarbetet stod Nguyen som erövrat bollen på mittplan. Nguyen var tveklöst Kamraternas mest tongivande spelare idag och han uppträdde precis så föredömligt som man vill att en lagkapten ska göra. IFK:s tränare, Stephen Odur, var efter matchen nöjd med lagets prestation:
– Självklart är det alltid kul att vinna fotbollsmatcher, men framförallt är jag glad över att se grabbarna igen. Det har gått en del matcher nu då jag verkligen inte känt igen oss, men idag kände jag igen dem. Idag var de tillbaka.

Serien avslutas för IFK:s del med två bortamatcher; först mot Kåre och sedan mot Procyon. Brottby avslutar hemma mot Månkarbo och borta mot Fanna.

» Tabell och resultat
» Brottby SK

IFK Uppsala – Brottby SK 5-0 (1-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Herman Mérida Lindgren, Puneet Singh, Filip Carlsson, Simon Wallentinsson, Daniel Michel, Filip Cekol, Robin Ahmad, Kosret Abdullahizad, Emrik Persson Engström, Robin Nguyen, Avb: Serhat Akay, Aria Alizadeh, Tobias Frödin, Gulal Kalaf, Hazem Qaoud
Mål: 1-0 Robin Nguyen (13), 2-0 Robin Nguyen (66), 2-0 Robin Nguyen (73), 4-0 Aria Alizadeh (78), 5-0 Gulal Kalaf (86)
Domare: Soran Khalid (HD), Ariya Neshaie (AD1), Oliver Halvarsson (AD2)
Varning: IFK: Puneet Singh, Filip Cekol, Daniel Michel BSK: Agid Tan, Erik Kristian Engblom