3-1 mot Procyon

IFK Uppsala vann våravslutningen i division 4 mot Procyon BK på Österängen med 3-1 (2-1). IFK var det bättre laget i första halvlek, medan Procyon skapade mest efter paus. Poängen säkrades den här gången framför allt med kampmoral och effektivitet framför motståndarmålet. I och med segern leder IFK Uppsala nu serien under sommaruppehållet.

Gulal Kalaf fick i denna match för första gången spela från start, och det visade sig bli ett lyckodrag. Gulal stod för IFK:s båda mål i den första halvleken. 1-0 nickades in från nära håll på ett fint högerinlägg från högerbacken Mokhtar Salih efter tjugo minuter. Dessförinnan hade hemmalaget till största delen ägt spelet men utan att skapa så mycket mer än ett par hörnor, medan Procyon kontrat och även de skaffat sig några hörnor. Minuterna efter målet hettade det däremot till rejält framför de båda målen. Först fick Procyon en fin möjlighet att kvittera. Därefter kom IFK fyra mot en, men slarvade bort läget. Gästerna från Stenhagen hade nu en bra period, och kvitteringen kom också när en hemmaspelare i eget straffområde olyckligt styrde bollen i en båge över den egna målvakten. Med halvtimmen spelad mattades Procyons tiominutersoffensiv av och IFK tog åter över matchen. I sista spelminuten slog Ahmed Ahmed ett inlägg längs marken från vänster. Gulal Kalaf var åter på rätt ställe framför mål och kunde stöta in 2-1.

Trots det psykologiska målet just före paus kom andra halvlek att bli sämre från IFK. I stället var det Procyon som skapade ett antal heta chanser som rimligen borde ha gett åtminstone någon utdelning. Bra målvaktsspel från Filip Wengelin och några skott som blockerades av utespelare i avgörande lägen gjorde ändå att hemmalaget höll undan. Ganska oväntat kunde man också utöka ledningen i mitten av halvleken efter en vänsterhörna. Det var ett samarbete mellan mittbackarna Lukas Martinsson och Filip Carlsson där Lukas först nickade och Filip sedan slog in returen bara ett par meter från mål. Med kvarten kvar sköt Hyaw Naizghi matchens bästa skott, men bollen tog i insidan av stolpen och passerade sedan bakom målvakten. Dessförinnan hade Procyon noterat ytterligare ett par goda lägen, men IFK-försvaret kunde reda ut situationerna.

Sammanfattningsvis gjorde IFK spelmässigt en fullt godkänd första halvlek, medan man inte fick igång det offensiva spelet efter pausen. Mycket positivt var ändå att man visade god moral och kämpade hårt under 90 minuter. Det visar på styrka att vinna även när det hackar litet i maskineriet. Nu toppar IFK serien med åtta segrar och tre förluster under den första halvan. Det var något som åtminstone inte undertecknad hade trott med tanke på att man tappat flera av förra årets tongivande spelare, och inte minst med tanke på den mycket låga medelåldern i laget. Trots bristande rutin har försvarsspelet under våren i stort känts stabilt med få riktiga tabbar. Spelmässigt har man i sina bästa stunder rullat boll väldigt snyggt, och effektiviteten framför mål har också varit bra. Om laget kan göra en lika fin höst blir det en mycket spännande säsongsavslutning.

IFK Uppsala – Procyon BK 3-1 (2-1)
Mål: 1-0 Gulal Kalaf  (20), 1-1 Självmål (29), 2-1 Gulal Kalaf  (45), 3-1 Filip Carlsson (67)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Mokhtar Salih, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Philip Basala, Rodi Haydar, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Hyaw Naizghi, Gulal Kalaf, Ahmed Ahmed. Avb. Musa Ali, Omar Ali, Axel Djurberg, Robin Henriksson, Roni Yildiz
Varningar: IFK: Philip Basala, Lukas Martinsson PBK: Joseph Rahman
Domare: Odai Alwani (HD), Mohammad Kaaki (AD1), Arash Borna (AD2)