1-3 mot Sala trots ledning

IFK Uppsala förlorade lördagens bortamatch mot Sala FF på ett mycket varmt Lärkans konstgräs. Matchen slutade 3-1 sedan IFK på nytt tappat en 1-0-ledning. I och med vinsten gick Sala upp i serieledning medan IFK är kvar på sistaplatsen.

Sommarvärmen slog till rejält i Sala på lördagseftermiddagen. Medan större delen av publiken sökte sig till skuggan tvingades spelarna försöka prestera max under tuffa förhållanden.

Matchens inledning var relativt jämn, men med ett visst övertag för Sala. Efter tjugo minuter frispelades Salas och seriens skyttekung Jakob Eklund, men utmärkte IFK-målvakten Robin Henriksson klarade med en jätteräddning. Tio minuter senare ville hemmalaget ha straff när en Salaspelare föll i straffområdet. Från läktaren såg domarens uteblivna signal korrekt ut. Direkt efter den situationen gick IFK till anfall och fick en frispark till höger, i inläggsläge. Simon Wallentinsson skickade in en väl avvägd boll som en Salaspelare språngnickade i eget mål till 0-1. Halvlekens sista kvart blev sedan händelserik, med hemmalaget som dominerande. Sala noterades för ett par bra möjligheter, medan IFK hade en kontring där Mechac Makuiza drev upp bollen till vänster och spelade till Balen Nouri som sköt över från bra läge. Med fem minuter kvar satte Salas Henok Fanus rättvist kvitteringen. Frispelad till höger sköt han efter marken förbi Robin Henriksson.

Fem minuter in i andra halvlek kom Jakob Eklund fri mot Henriksson efter en lång boll bakifrån och rullade in 2-1. IFK:arna gav dock inte upp och den närmaste kvarten var man det bättre laget, trots att man flyttade om en hel del i uppställningen i samband två spelarbyten. Bl.a. tvingades pigga vänsterforwarden Balen Nouri kliva av skadad. Vänsterbacken Simon Wallentinsson gick upp på Nouris plats medan högerforwarden Joakim Sandman blev offensiv västerback. Sista tjugo minuterna jämnade Sala ut spelet, även om IFK även fortsatt gjorde tappra försök att få med sig en poäng. Men trots en del skapliga lägen lyckades inte Kamraterna göra något eget mål denna dag. I stället avgjorde Jakob Eklund definitivt när han stenhårt dunkade in 3-1 på övertid efter en snabb kontring. IFK hann med en dubbelchans i slutsekunderna, men även nu utan att få in bollen.

”Vi skapar chanser men kan inte göra mål” suckade IFK-tränaren Stephen Odur efter matchen. Och visst är det framför allt oförmågan framåt som gör att IFK fortfarande är utan seger i serien. Det var i första hand på vänstersidan man tog sig fram genom Balen Nouri och Simon Wallentinsson. Samtidigt ska man komma ihåg att Robin Henriksson vid ett par tillfällen räddade laget från fler baklängesmål. Sala har det IFK inte har: spelare som träffar mål i avgörande lägen. Segern innebar att Sala tog över serieledningen från Västerås IK. Just Västerås kommer på besök till Österängen kommande helg. Kanske lossnar målskyttet för IFK då?

» Tabell och resultat

Sala FF – IFK Uppsala 3-1 (1-1)
Mål: 0-1 Självmål (29), 1-1 Henok Fanos (40), 2-1 Jakob Eklund (50), 3-1 Jakob Eklund (91)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Philip Basala (64), Lukas Martinsson, Puneet Singh (46), Simon Wallentinsson, Robin Ahmad, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Joakim Sandman, Mechac Makuiza, Balen Nouri (60). Avb. Hazem Qaoud, Bodry Kizi-Namputu, Omar Ali (64), Alan Soufi (46), Mokhtar Salih (60)
Varningar: SFF: Filip Norgren IFK: Puneet Singh, Dennis Kumric
Domare: Honraw Ghassali (HD), Stefan Fredriksson (AD1), Linus Haaja (AD2)