Vinst mot Uppsala-Kurd i toppmatchen

IFK Uppsala kom tillbaka starkt efter förlusten i förra omgången och vann toppmötet i division 4 mot formstarka Uppsala-Kurd med 4-1 (1-0) på Österängen inför närmare 200 åskådare. Matchen var jämnare än vad siffrorna antyder, men det var IFK som var effektivast denna dag.

Lagen bjöds på perfekt fotbollsväder: runt 18 grader, svag vind och växlande molnighet. Lägg till det två topplag på planen och en stor publik vid sidan om, och det var upplagt för en mycket intressant match. I första halvlek visade båda lagen varför de hör hemma i tabelltoppen. Det var högt tempo, men också bra försvarsspel och därför nästan inga chanser. Just före paus blixtrade dock IFK till med ett mycket vackert anfall. Hyaw Naizghi hittade Dennis Kumric med en djupledsboll till höger. Dennis sprang ifrån Uppsala-Kurdförsvaret och serverade Bodry Kizi-Namputu mer eller mindre öppet mål. Den notoriske målskytten gjorde inget misstag och IFK kunde gå in till halvtidsvila med ledning 1-0.

Efter den ganska låsta första halvleken bjöd första kvarten efter paus på en kavalkad av chanser för båda lagen, med en viss övervikt för hemmalaget. Två bra målvakter och en del tillfälligheter gjorde att det ändå inte blev några mål förrän Robin Nguyen i friläge fälldes av Uppsala-Kurdmålvakten och domaren pekade på straffpunkten. Dennis Kumric rullade mycket säkert in bollen vid stolproten till 2-0. Från mitten av halvleken började gästerna sätta hårdare press medan IFK fick jobba mer defensivt, och gjorde det mycket bra. Efter den händelserika inledningen hade nu U-Kurd svårt att skapa något. I stället var det IFK som ökade sin ledning när Robin Nguyen serverade en perfekt djupledspass till Bodry Kizi-Namputu som helt fri satte bollen till höger om målvakten. Efter det målet kändes den sista kvarten som en formalitet. IFK flyttade åter upp spelet och hade nu större bollinnehav. Med tio minuter kvar satte Hyaw Naizghi 4-0 på retur efter skott av Emrik Persson Engström. Strax efter reducerade Goran Garo, men närmare än så kom inte Uppsala-Kurd.

Den stora publiken bjöds på en bra division 4-match, och även om 4-1 låter som säkra siffror var matchen betydligt jämnare än så. Kanske hade utgången blivit en annan om Uppsala-Kurd gjort första målet? IFK gjorde dock det mesta bra med säker defensiv, bra passningsspel, snabba omställningar och dessutom effektivitet när chanserna kom. Tränaren Stephen Odur höll med om att laget hade lyft sig jämfört med den mindre bra insatsen mot Sunnersta senast, med menade ändå att det fortfarande finns saker som kan förbättras. För serieledande IFK väntar nu närmast FC Arlanda på Midgårdvallen i Märsta kommande helg.

» Resultat och tabell
» Uppsala-Kurds referat

IFK Uppsala – Uppsala-Kurd FK 4-1 (1-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Mokhtar Salih, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Cepand Aminaey, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Ahmed Ahmed, Omar Ali, Hyaw Naizghi, Bodry Kizi-Namputu. Avb. Musa Ali, Roni Yildiz, Emrik Persson Engström, Serhat Akay, Robin Henriksson
Mål: 1-0 Bodry Kizi-Namputu (45), 2-0 Dennis Kumric (61, straff), 3-0 Bodry Kizi-Namputu (75), 4-0 Hyaw Naizghi (80), 4-1 Goran Garo (82)
Domare: Ulf Wiberg (HD), Albin Ahlbom (AD1), Nicholas Neil Flemming (AD2)
Varningar: IFK: Omar Ali, Ahmed Ahmed UKFK: Rårsgar Majid
Utvisning:  UKFK: Utvisning Reshin Majid (två gula kort)