Viktig seger mot Riala

IFK Uppsala tog på onsdagskvällen en mycket viktig seger i division 3 mot Riala på Lundbyvallen i Roslagen. Riala dominerade spelmässigt, men det var IFK som vann med 3-1. IFK fick en rivstart på matchen och ledde med 3-0 efter 18 minuter. Genom vinsten har laget nu bara en poäng upp till Heby på kvalplats.

Redan efter fem minuter kunde Simon Wallentinsson, för dagen i en offensiv roll, sätta första målet sedan Bodry Kizi-Namputo löpt upp längs högerkanten och hittat in med en boll efter marken. Strax efter var det ytterst nära kvittering, men IFK-målvakten Filip Wengelin räddade vid friläget. Riala skapade ytterligare ett par bra möjligheter, men i stället för kvittering kunde IFK göra två snabba mål. Omar Ali seglade upp som en het kandidat till ”Årets mål” när han satte en frispark från uppemot 35 meter stenhårt i krysset. Bara en dryg minut senare spelade Simon Wallentinsson fram Mechac Makuiza. Mechac kom fri med målvakten som dock täckte skottet och bollen var på väg ut till hörna när Bodry Kizi-Namputo hann upp den nära kortlinjen och på något märkligt sätt fick till en hög boll som landade i målet. 0-3 och rejäl uppförsbacke för hemmalaget som så långt varit det bättre laget spelmässigt. Riala gav inte upp utan fortsatte att dominera under resten av halvleken. Filip Wengelin tvingades till ett par kvalificerade räddningar, och vid några tillfällen sköt hemmaspelare utanför målramen i bra lägen. Gästerna var dock hela tiden farliga i kontringarna. Mechac sprang sig till ett nytt friläge efter fint förarbete av Simon och Bodry, men målvakten kunde täcka.

Även efter pausen var det Riala som till största delen ägde boll, och även skapade chanser. IFK:s Robin Nguyen fick bort en boll som var på väg in i mål efter en rörig situation i straffområdet. När hemmalaget till slut reducerade med en halvtimme kvar genom Sheriff Jobe, som satte bollen vid stolproten, var det efter ett litet onödigt bolltapp på egen planhalva av IFK. För övrigt ett av få defensiva misstag i denna match. De kommande 15-20 minuterna blev än jobbigare för IFK:arna. Riala forcerade, men lyckades inte få in någon mer boll. De sista tio minuterna svängde det fram och tillbaka där målchanserna avlöste varandra åt båda håll. Riala hade både ribbskott och friläge, men även IFK hade ett friläge och flera bra möjligheter där avsluten blev för tama. Summan blev att 1-3 stod sig tiden ut.

Det mest positiva för IFK:s del, utöver de tre poängen, var kampmoralen. Samtliga spelare gav allt och visade att man verkligen ville vinna matchen. Dessutom hade man ett stort antal snabba uppspel som åstadkom stora hål i Rialaförsvaret. Egentligen är det kanske fel att nämna några enskilda spelare när det är kollektivet som vinner matchen, men det var särskilt roligt att Filip Wengelin visade att IFK har två riktigt bra målvakter, och att Filip Carlsson var tillbaka med en fin insats efter en månads skadefrånvaro. Med Carlsson och Lukas Martinsson som stabilt mittlås kunde Robin Nguyen återgå till sin vanliga defensiva mittfältsposition, och Robin gjorde kanske sin bästa insats i år. Detsamma gäller Bodry Kizi-Namputo som alltså låg bakom första målet och själv gjorde det tredje. Simon Wallentinsson, som tidigare flyttats upp vid underläge i slutet av några matcher, fick nu en hel match i en offensivare position, med lyckat resultat. Utöver att göra första målet var han inblandad i många av de snabba omställningarna, men hann också med att ta stort defensivt ansvar. Ingen spelare föll dock ur ramen, alla bidrog starkt till segern. En match återstår nu före sommaruppehållet: Enköpings SK på Österängen söndag 2 juli.

» Tabell och resultat

Riala GoIF – IFK Uppsala 1-3 (0-3)
Mål: 0-1 Simon Wallentinsson (6), 0-2 Omar Ali (16), 0-3 Bodry Kizi-Namputu (18), 1-3 Sheriff Jobe (61)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Joakim Sandman, Lukas Martinsson, Filip Carlsson, Philip Basala, Omar Ali, Robin Nguyen, Robin Ahmad, Bodry Kizi-Namputu (54), Mechac Makuiza (79), Simon Wallentinsson. Avb. Hazem Qaoud, Adam Ledung (79), Hyaw Naizghi, Balen Nouri, Emrik Persson Engström (54), Vartan Yeghiazaryan
Varningar: RGoIF: Jairo Antonio Roman Cabezas, Henrik Holmström IFK:
Domare: Thomas Lundqvist (HD), Linus Svedbjörk (AD1), Oliver Halvarsson (AD2)