Tung förlust mot Sala

Trots halvtidsledning och bra spel förlorade IFK Uppsala mot Sala FF med 1-2 hemma på Österängen. IFK ledde alltså med 1-0 i paus, och kunde så långt ha gjort fler mål. Även i andra halvlek fanns möjligheter att utöka ledningen, men i stället kunde alltså Sala vända och vinna. I och med förlusten har IFK nu fyra poäng upp till kvalplats, och fem till säker mark, med fyra omgångar kvar.

Hemmalaget startade bra, och kunde ha tagit ledningen under den första kvarten. Därefter följde en kort period då det var riktigt tufft för hemmaförsvaret, bl.a. räddade Lukas Martinsson när Salas skyttekung Jakob Alvaro Eklund hade rundat målvakten Robin Henriksson och rullade bollen mot tomt mål. Första målet blev så småningom ändå IFK:s. Kosret Abdullahizad tog sig fram fint på vänsterkanten och spelade in framför mål. En Salaförsvarare styrde bollen bakåt, mot eget mål, där Dennis Kumric tackade och enkelt kunde sätta 1-0. Den assisterande domaren vinkade för offside, men huvuddomaren dömde helt korrekt mål eftersom passningen kom från en försvarare. Salas Jakob Alvaro Eklund hade strax efter möjlighet att kvittera, men Henriksson räddade till hörna. Under den sista kvarten kunde hemmalaget ha utökat ledningen, men 1-0 stod sig halvleken ut.

Den andra halvleken blev spelmässigt sämre, men IFK:s ledning kändes länge ganska säker. Med dryga kvarten kvar kunde ändå Salas mittback Rigest Hysko nicka in kvitteringen efter ett frisparksinlägg. De sista fem minuterna hade IFK ett par jättemöjligheter att avgöra. I sista ordinarie matchminuten tog sig i stället gästernas Velat Ucmaz fram i straffområdet och fälldes. Straffen var solklar, och Jakob Alvaro Eklund var hur säker som helst från elva meter. 1-2 och noll poäng i en match där IFK borde ha tagit, och skulle ha behövt, tre poäng.

Som så många gånger tidigare under säsongen saknades även denna dag effektiviteten framför motståndarmålet. Bortsett från den, givetvis helt avgörande, faktorn gjorde laget en bra match i framför allt första halvlek. Samtliga förtjänar gott betyg. Individuellt var mittbacken Lukas Martinsson dagens dominant, men även målvakten Robin Henriksson bör nämnas för några räddningar på frilägen. Fyra matcher återstår, bl.a. mot bottenkonkurrenterna Enebyberg och Riala, så ännu finns chansen till division 3-fotboll även nästa år. Närmast väntar dock bortamatch mot Västerås IK kommande lördag.

» Tabell och resultat
» Sala-Heby Fotboll

IFK Uppsala – Sala FF 1-2 (1-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Robin Nguyen, Dennis Kumric, Robin Ahmad, Simon Wallentinsson, Joakim Sandman, Mokhtar Salih, Kosret Abdulahizad, Filip Cekol (84), avb. Hazem Qaoud, Philip Basala, Montaser Albadrasawi (84), Puneet Singh, Emrik Persson Engström
Mål: 1-0 Dennis Kumric (24), 1-1 Rigest Hysko (74), 1-2 Jakob Alvaro Eklund (91, straff)
Domare: Dejan Lukacevic (HD), Emanuel Tas (AD1), Christofer Aiderfors (AD2)
Varningar: IFKU: Joakim Sandman, Lukas Martinsson SFF: Italo Gonzalez Valenzuela, Even Hadgo, Rigest Hysko