Klar förlust mot VP

IFK Uppsala förlorade mot topplaget IF VP Uppsala på Ekebydalens konstgräs med 4-0 (1-0). Första halvlek var ganska jämn, där VP dominerade i början men IFK tog över så småningom. Bland annat missade IFK en straff i slutet av halvleken. Efter paus gick sedan VP ifrån till en klar seger.

Hemmalaget chockstartade när Johan Svantesson frispelades efter en elegant vändning av en lagkamrat, och kunde sätta 1-0 redan i tredje minuten. VP fortsatte att dominera spelet helt under den första delen av halvleken. Man satte press på IFK:arna över hela banan, och återerövrade snabbt bollen när man tappat den. En kvart efter målet yppade sig ett nytt jätteläge efter inspel från vänster, men avslutet blev helt misslyckat. Framåt mitten av halvleken avtog VP:s höga, men kraftödande, press och IFK kom in allt mer i matchen. Under sista kvarten var det i stället IFK som skapade mest. Tom Sjölund fick ett par skapliga lägen, men mycket duktige VP-målvakten stod i vägen båda gångerna. Med fem minuter kvar till paus kom så den riktigt stora chansen. En frispelad Ahmed Abdi fälldes av målvakten och domaren pekade förstås på straffpunkten. Robin Nguyens straff blev dock för tam och målvakten kunde ganska enkelt rädda. Oavgjort hade i det läget varit motiverat, men hemmalaget kunde alltså gå till halvtidsvila med en ledning.

Andra halvlek kom däremot att gå klart till VP, och efter 2-0-målet tio minuter efter paus var det egentligen aldrig någon tvekan om var poängen skulle hamna. Det målet tillkom efter skott från 30 meter där Filip Wengelin tvingades lämna en retur som bredsidades i mål av Alexander Reinius. Med kvarten kvar kom så ytterligare två mål inom ett par minuter. Reinius fick friläge efter en liten miss i IFK-försvaret, fintade bort Wengelin och rullade in trean. Sista målet bredsidades enkelt in av Markus Aulén efter inspel från höger. Inhoppande Omar Ali var närmast att spräcka nollan för IFK med en fin frispark på tilläggstid, men utmärkte VP-målvakten Bruno Guri räddade även den.

IFK saknade denna match inte mindre än tre ordinarie spelare till följd av avstängningar, bland annat två av tre ordinarie forwards. Dessutom tvingades den tredje, Tom Sjölund, utgå pga skada i början av andra halvlek. Med tanke på det måste insatsen, trots den klara förlusten, betraktas som fullt godkänd. VP är ett mycket bra lag, och en inte allt för djärv gissning är att laget spelar division 3-fotboll nästa år. För IFK:s del ökade nu avståndet upp till Enköpings SK på kvalplats, men man har de två lag som måste passeras, Heby och ESK, kvar att möta så ännu finns chansen. Närmast väntar Gimo hemma på söndag.

IF VP Uppsala – IFK Uppsala 4-0 (1-0)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Cepand Aminaey, Lukas Martinsson, Umit Aras, Filip Carlsson, Dennis Kumric, Robin Nguyen, Rodi Haydar, Ahmed Abdi, Tom Sjölund, Montaser Mutee Ismail Albadrasawi. Avb. Robin Ahmad, Omar Ali, Daniel Arancibia Holm, Fabian Thelander, Zexi Xu
Mål: 1-0 Johan Svantesson (3), 2-0 Alexander Reinius (55), 3-0 Alexander Reinius (74), 4-0 Markus Aulén (75)
Varningar: VP: Bruno Guri, Sebastian Kristen, Joel Viklund IFK: Tom Sjölund, Dennis Kumric, Lukas Martinsson, Montaser Mutee Ismail Albadrasawi
Domare: Charlie Mekrami (HD), Johan Richt (AD1), Oscar Helmersson (AD2)