Vinst på Enavallen efter stark laginsats

IFK Uppsala besegrade på tisdagskvällen Enköpings SK med 3-0 (2-0) i en fartfylld och välspelad match på Enavallen. ESK dominerade bollinnehavet, men ett välorganiserat, kämpastarkt och kontringsskickligt IFK var effektivare.

Hemmalaget startade bäst och visade prov på ett snabbt passningsspel, på samma fina sätt som IFK brukar kunna göra. Något överraskande blev det ändå gästerna som gjorde första målet genom Jens Hägg som fri med den utrusande målvakten rullade bollen förbi denne. En försvarare försökte hinna upp bollen men hann inte upp den före mållinjen. Den perfekta framspelningen till målskytten kom från Tom Sjölund. Tjugo minuter in i matchen fick ESK frispark just utanför straffområdet, men skottet gick utanför. Bästa möjligheten dittills för hemmalaget kom litet senare, men den gången gick skottet över från utmärkt läge. Med tio minuter kvar till paus tvingades Filip Wengelin till sin första kvalificerade räddning när ESK:arna spelade sig fram till ett friläge. Några minuter senare utnyttjade IFK en osynkroniserad backlinje hos ESK. Även denna gång hittade Tom Sjölund fram med en passning på högersidan till Jens Hägg som spelade in framför mål där Ali Daher påpassligt skarvade in 2-0.  Hemmalaget fortsatte att ha mest bollinnehav och hann också med ytterligare en bra chans, men även denna gång utan resultat.

Hemmalaget hade dominerat spelmässigt före pausen, men inledningen av andra halvlek blev ännu jobbigare för Kamraterna. Nästan direkt efter avspark seglade ett inlägg från höger strax över huvudet på en Enköpingsspelare som då hade öppet mål. Tre minuter senare kom nästa hemmaläge, men den gången sköt man över. ESK fortsatte att sätta press på gästerna, men ett mycket välorganiserat och disciplinerat försvarsspel av hela IFK-laget gjorde att de riktigt heta chanserna var lätträknade. Annars pålitlige målvakten Filip Wengelin överraskade med att tappa ett inte alltför märkvärdigt skott under sig, men hann upp bollen på mållinjen. I slutet av matchen började det höga matchtempot ta ut sin rätt. Det var två trötta lag under sista kvarten, vilket visade sig genom några till synes onödiga felpass. När matchuret närmade sig 90 minuter fick ESK en hörna som nickades i ribban. IFK kontrade direkt och Jens Hägg frispelades. Målvakten mötte långt utanför straffområdet, men rundades av Jens som sedan lugnt rullade in bollen i tomt mål.

IFK mötte denna kväll ett riktigt bra lag och matchen som helhet höll mycket hög division 4-klass. De båda lagen hade ganska likartade spelidéer, med snabbt och rörligt kortpassningsspel efter marken varierat med längre bollar. Enköpings SK var utan tvekan det spelförande laget under större delen av matchen. Det är inte ofta man ser IFK ha så litet boll som denna kväll, men i stället visade laget prov på andra kvaliteter. Defensiven var mycket välorganiserad, från Jens Hägg på topp till målvakten Filip Wengelin, och omställningarna från anfall till försvar fungerade utmärkt. Och inte minst var effektiviteten framåt lysande. Samtliga spelare bidrog starkt till segern, men om några ska nämnas lite extra får det bli defensiva mittlåset Lukas Martinsson, Umit Aras och Robin Nguyen, och offensivt Tom Sjölund och Jens Hägg som kompletterar varandra väldigt bra. De två första målen tillkom genom att Tom hittade fram med passningar till Jens som sprang i djupled.

Till sist: tidigare allsvenska Enköpings SK har numera ett bra division 4-lag, men när det gäller matcharrangemang  håller man fortfarande betydligt högre klass än så. Proffsigare arrangemang än detta har undertecknad aldrig upplevt på den här nivån. IFK kan nu gå till sommaruppehållet med fyra raka segrar i ryggen, och faktiskt häng på topptrion. Nu ser vi fram mot en intressant höst, men först önskar vi alla IFK:are en riktigt skön sommar!