Förlust mot ESK

Det blev förlust även i den andra matchen i årets division 3-spel för nykomlingen IFK Uppsala. Enköpings SK, som förra året kvalade till tvåan, vann rättvist på Korsängens konstgräs med 3-1 (2-1), men det fanns ändå en del positivt att ta med sig för IFK:arna.

Precis som i premiärmatchen förra helgen hamnade IFK i underläge redan efter fem minuters spel. Detta sedan en misslyckad passning på egen planhalva skapat ett friläge för hemmalaget. ESK fortsatte att dominera spelet medan IFK inte kom någon vart, och efter en dryg kvart kom också 2-0 efter ett bra anfall. Målvakten Robin Henriksson var på skottet men bollen letade sig in vid stolpen. IFK åstadkom ingenting, medan Enköping kunde ha gjort ytterligare något mål under de första 25 minuterna.

Så småningom började ändå bortalaget komma in i matchen, och stundtals visade man prov på fin fotboll. En dryg halvtimme in i matchen spelade man sig till en högerhörna, och efter en del kalabalik i straffområdet kunde mittbacken Filip Carlsson trycka in reduceringen. Bollen var precis över linjen innan en försvarare rensade iväg den, men den assisterande domaren var välplacerad och vinkade direkt för mål. Resten av halvleken var det hemmalaget som fick jaga, och när spelarna gick ut för halvtidsvila var det, trots underläget, med förhoppningar om poäng för IFK.

I inledningen av andra halvlek fortsatte IFK att rulla ut hemmalaget, men ESK kom tillbaka och hade i sin tur en bra period. Totalt sett var spelet ganska jämnt, men det blev Enköping som gjorde nästa mål genom ett skott strax utanför straffområdet. Därmed var matchen mer eller mindre avgjord. IFK utnyttjade sina tre byten i ett försök att slå hål på Enköping och hade några halvchanser, men man var aldrig riktigt nära att skapa nerv i matchen.

Även om IFK var med i matchen fram till 70:e minuten var Enköpingssegern odiskutabel. Sett över hela matchen var man det bättre laget, och framför allt skapade man mer framför mål. Trots förlusten var insatsen ett fall framåt jämfört med påskhelgens premiärmatch för IFK:s del. I delar av matchen visade man upp de spelkvaliteter som tog laget till serieseger förra året, även om de heta chanserna framåt var lätträknade. Särskilt roligt var att se de båda ”99:orna”, vänsterbacken Simon Wallentinsson och högermittfältaren Robin Ahmad, som såg ut som om de hade spelat division 3-fotboll i flera år. Målvakten Robin Henriksson, även han född 1999, uppträdde också stabilt, och var vid ett par tillfällen snabbt ute och klarade upp frilägen. På Valborgsmässoafton väntar en ny tuff match när Täby FK kommer till Österängen. Täby har inlett med två klara segrar och ser ut att vara en het aspirant till seriesegern.

Enköpings SK – IFK Uppsala 3-1 (2-1)
Laguppställning, IFK Uppsala: Robin Henriksson, Mokhtar Salih (82), Filip Carlsson, Ermias Berhane, Simon Wallentinsson, Robin Ahmad, Robin Nguyen, Omar Ali, Hyaw Naizghi (72), Bodry Kizi-Namputu (77), Balen Nouri. Ers: Ahmed Ahmed (72), Montaser Albadrasawi (77), Filip Cekol (82), Axel Djurberg, Emrik Persson Engström, Filip Wengelin
Mål: 1-0 Alexander Persson-Njie (5), 2-0 Mohammad Ibrahim (18), 2-1 Filip Carlsson (34), 3-1 Jonatan Åhlin (71)
Domare: Ahmed Abid (HD), Anurak Khomsing (AD1), August Köpberg (AD2)
Varningar: ESK: Carl Söderberg IFK: Hyaw Naizghi