Vinst mot ineffektivt GUSK 2

IFK Uppsala tog på Kristi himmelsfärdsdag andra raka hemmasegern på Österängens IP via 3-2 (2-2) mot GUSK 2. Sett till antal målchanser borde resultatet snarare ha varit det omvända, men det var alltså IFK:arna som var effektivast framför mål denna dag.

Redan i matchinledningen noterades båda lagen för några bra möjligheter. Tom Sjölund hittade Jasmin Svraka med ett vänsterinlägg, men Jasmin fick inte riktigt till volleybredsidan. Framför det andra målet oroade GUSK:s Jörgen Nilsson IFK-försvaret vid ett par tillfällen. I den åttonde minuten fick IFK en vänsterhörna. I efterspelet till hörnan fick Umit Aras bra träff från 25 meter och kunde se bollen smita in vid målvaktens högra stolprot till 1-0. Så långt hade matchen varit ganska jämn, men nu följde en tjugominutersperiod med många enkla misstag från hemmalaget, och utan några offensiva idéer. Bara åtta minuter efter 1-0 hade bortalaget vänt till 1-2. Först kom två GUSK:are ensamma med IFK-målvakten Philip Wengelin, och Jörgen Nilsson kunde enkelt avsluta i tomt mål. På en vänsterhörna styrdes sedan ledningsmålet in av Tobias Skär. Vid flera andra tillfällen var det nära att GUSK utnyttjade IFK-slarv. En halvtimme in i matchen spelade sig hemmalaget ändå fram till en högerhörna. Rodi Haydar slog en perfekt hörna och prickade huvudet på Jasmin Svraka som kom farande utifrån och nickade in 2-2. Målet kom i det läget alltså ganska ologiskt. Sista kvarten före pausvilan fick IFK litet bättre ordning på spelet. Omar Ali hittade fram till Tom Sjölund som försökte lobba över målvakten, men bollen smet just utanför stolpen.

I inledningen av andra halvlek hade GUSK ett litet övertag och vid ett tillfälle blev det rörigt framför IFK-målet. Så småningom kom IFK igång bättre och hade flera fina anfall. Ett av de bästa kom med drygt 20 minuter kvar. Jens Hägg drev in i mitten från sin högerkant. Bollen hamnade hos Tom Sjölund till vänster som i sin tur spelade in till Jasmin Svraka framför mål. Jasmin snurrade runt 360 grader och i rotationen styrde han in bollen i bortre gaveln. Ett snyggt mål efter ett mycket fint anfall där många spelare var inblandade. Den återstående delen av matchen blev nervös för hemmalaget. GUSK hade bland annat ett friläge där dock bollen styrdes långt utanför. Den situationen var symptomatisk för gästernas avslut denna dag. De flesta skotten gick långt utanför eller över målramen, i åtskilliga fall från utmärkta lägen. Med fem minuter kvar kunde i stället Jasmin Svraka ha blivit tremålsskytt när han slet sig helt fri, men en dubbelräddning av GUSK-målvakten gav fortsatt spänning ända fram till slutsignalen. När den väl kom kunde man konstatera att IFK har maximala sex poäng på hemmaplan så här långt.

GUSK 2 har ett rutinerat lag med många duktiga spelare som totalt sett skapade mer än hemmalaget. Denna dag klarade sig IFK undan med blotta förskräckelsen tack vare att GUSK-skotten oftast inte ens var i närheten av målet. IFK-tränaren Stephen Odur var inte nöjd med spelet. ”Vi vinner matchen och det ska vi vara nöjda över, men det är långt ifrån det sätt vi vill vinna fotbollsmatcher på. Nu har vi en vecka på oss att hitta rätt igen då vi återigen ställs mot Bälinge” konstaterade Stephen.

Nästa uppgift för IFK blir alltså att försöka ta revansch för premiärförlusten mot Bälinge. Den matchen är flyttad från slutet av juli och kommer att spelas onsdag 20 maj på Ärentuna konstgräs i Storvreta. Även helgens planerade bortamatch mot Fyris har flyttats till Ärentuna konstgräs och spelas onsdag 27/5. I båda fallen är det våra motståndare som velat ändra datum. Mellan dessa båda matcher kommer serieledande VP på besök till Österängen lördag 23 maj.

» Tabell & resultat
» 90 minuter Uppland

IFK Uppsala – Gamla Upsala SK 2 3-2 (2-2)
Laguppställning, IFK: Filip Wengelin, Lukas Martinsson, Umit Aras, Toni Arapovic, Philip Basala, Rodi Haydar, Robin Nguyen, Omar Ali, Jens Hägg, Jasmin Svraka, Tom Sjölund. Avb: Ahmed Abdi, Filip Carlsson, Anton Sahlén, Elis Wiggins
Mål: 1-0 Umit Aras (8), 1-1 Jörgen Nilsson (13), 1-2 Tobias Skär (16), 2-2 Jasmin Svraka (31), 3-2 Jasmin Svraka (69)
Varningar: IFK: Rodi Haydar, Tom Sjölund GUSK: –