0-4 mot Enköpings SK

IFK Uppsala lyckades inte ta revansch för vårens förlust mot topplaget Enköpings SK när returmatchen på söndagen spelades på Österängen. Slutsiffrorna skrevs till 0-4 (0-2) sedan ESK framför allt varit effektivare i de båda straffområdena. Resultatet innebär att IFK missade chansen att ta sig över nedflyttningsstrecket och upp på kvalplats, medan ESK i och med segern går upp till andra plats som innebär kval till tvåan.

Hemmalaget startade matchen bra och var ytterst när att ta ledningen i den 8:e minuten. En välavvägd högerhörna från Simon Wallentinsson nickades i ribbans underkant av IFK:s mittback Filip Carlsson. Med facit i hand kan man konstatera att IFK skulle ha behövt ett ledningsmål där. I stället blev det bortalaget som gjorde första målet. IFK-målvakten Filip Wengelin kunde avvärja förstaläget när en Enköpingsspelare efter ett bra anfall fick skottläge vid straffområdesgränsen. Returen studsade ut på ESK:s högersida där Alexander Persson Njie kunde rulla in bollen i öppet mål. Hemmalaget fortsatte att spela bra ute på planen, men även nästa mål kom i fel bur, sett med hemmaögon. Joakim Pettersson fick stå märkligt fri i bortre delen av straffområdet vid en högerhörna och fick kalasträff på volley. Bollen borrade sig in i närmaste krysset, helt otagbart och ett av årets vackraste mål. 0-2 i paus således. IFK gjorde ändå spelmässigt en riktigt bra första halvlek, men på resultattavlan såg det alltså annorlunda ut.

I andra halvlek gjorde hemmalaget tappra försök att ta sig in i matchen, men det kändes som att Enköping ändå kontrollerade händelserna ganska bra. Precis som före paus var det också gästerna som stod för målen. 0-3 i matchminut 57 nickades in av förre IFK:aren Ali Daher efter hörna. Strax efter det målet gjorde IFK ett trippelbyte för att försöka bryta mönstret. Framför allt Andrew Godlin Nzali rörde också om en del i ESK-försvaret efter sitt inhopp, men något mål skulle det inte bli för hemmalaget denna dag. I stället kom 0-4 i slutminuterna när ett skott av Bruno Dal Monte via en IFK-försvarare studsade in i ”fel” hörn bakom Filip Wengelin.

ESK vann matchen genom att vara vassare i straffområdena, och det är ju där fotbollsmatcher till slut brukar avgöras. Ute på planen höll IFK jämna steg med topplaget, i första halvlek var man till och med det något bättre laget. Man kämpade och slet, blockerade skott och försökte hitta fram med avgörande bollar till forwards, men den här dagen räckte det inte till poäng. Laget åstadkom för litet framåt. Defensivt såg det till stor del bra ut, men med för passivt agerande i några situationer som Enköping utnyttjade på det sätt som brukar känneteckna ett topplag. Individuellt tycker undertecknad att ytterbackarna Joakim Sandman och Leo Tato-Ekenberg gjorde sina bästa matcher för året i A-lagströjan.

Nu får man gå till sommaruppehåll med en poäng upp till Riala på kvalplats. Om fyra veckor startar serien om när IFK Uppsala möter IFK Österåker på Åkersberga IP. Förhoppningsvis kan man ladda om och plocka tillräckligt med poäng under hösten för att åtminstone få chansen att kvala sig kvar.

» Tabell och resultat
» Enköpings-Posten
» Lokalsport.nu

IFK Uppsala – Enköpings SK 0-4 (0-2)
Laguppställning, IFK Uppsala: Filip Wengelin, Joakim Sandman, Filip Carlsson, Lukas Martinsson, Leo Tato-Ekenberg, Omar Ali (60), Robin Nguyen, Dennis Kumric, Bodry Kizi-Namputu (60), Mechac Makuiza (60), Simon Wallentinsson. Ers: Kosret Abdullahizad (60), Montaser Albadrasawi (60), Musa Nsubuga Ali, Adam Ledung, Andrew Godlin Nzali (60), Hazem Qaoud
Mål: 0-1 Alexander Persson Njie (16), 0-2 Joakim Pettersson (33), 0-3 Ali Daher (57), 0-4 Bruno Dal Monte (89)
Domare: Danha Bachiri (HD), Omar Majid (AD1), Andreas Manea (AD2)
Varningar:IFKU: – ESK: –